Skip to main content

Iklan

Iklan

Singapura

Teknologi baru berpotensi jadikan loji kuasa nuklear 'lebih selamat' pada masa akan datang

Anggaran Waktu Membaca:
Teknologi baru berpotensi jadikan loji kuasa nuklear 'lebih selamat' pada masa akan datang

(Gambar: iStock/kokkai)

Diterbitkan : 04 Apr 2022 05:36PM Dikemas Kini : 04 Apr 2022 05:36PM

SINGAPURA: Teknologi tenaga nuklear baru berpotensi menjadikan loji nuklear pada masa akan datang 'lebih selamat' berbanding loji-loji sedia ada, menurut Menteri Negara Perdagangan dan Perusahaan Alvin Tan di Parlimen pada Isnin (4 April).

Menjawab soalan mengenai penggunaan tenaga nuklear untuk bekalan tenaga Singapura, beliau memberitahu Parlimen bahawa reka bentuk yang baru sudah dibangunkan sejak Pemerintah menamatkan kajian kebolehlaksanaan pada 2012, yang mendapati teknologi reaktor besar yang konvensional tidak sesuai untuk digunakan di Singapura.

"Ini termasuk Reaktor Modular Kecil (SMR) dan teknologi nuklear Generasi IV, yang menggabungkan sistem keselamatan yang dipertingkatkan yang mungkin tidak sesuai bagi teknologi generasi lama," kata Encik Tan.

"Sesetengah SMR juga direka sedemikian rupa untuk menyejukkan dengan selamat dan pasif tanpa memerlukan sistem luaran atau tindakan pengendali, terutama sekali jika berlaku kecemasan."

Selain pembelahan nuklear, iaitu "teknologi semasa, konvensional, lama", terdapat juga "minat dan kemajuan yang ketara dalam pelakuran nuklear", katanya.

“Tidak seperti pembelahan, pelakuran nuklear tidak akan menyebabkan tindak balas berantai dan tidak akan menghasilkan sisa radioaktif yang panjang.

"Oleh itu, loji tenaga gabungan nuklear sekurang-kurangnya secara teori berupaya menghasilkan tenaga elektrik yang bersih untuk memenuhi keperluan tenaga kita."
 

Sumber : CNA/KF/kf

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa