Skip to main content

Iklan

Iklan

Singapura

SG sumbang AS$100,000 sokong usaha bantu mangsa gempa Indonesia

Anggaran Waktu Membaca:
SINGAPURA: Pemerintah Singapura akan menyumbangkan AS$100,000 (S$138,000) kepada Persatuan Palang Merah Singapura (SRC), sebagai menyokong bantuan bencana dan usaha kemanusiaan di Jawa Barat, Indonesia, menyusuli gempa bumi yang melanda pada 21 November.

Sumbangan tersebut akan menambah kepada peruntukkan SRC sebanyak AS$50,000 (S$69,000) untuk menyokong keperluan segera mangsa yang terjejas disebabkan gempa bumi, termasuk makanan, bantuan perubatan, dan perlindungan kecemasan.

Demikian menurut Kementerian Hal Ehwal Luar dalam kenyataan media pada Khamis (24 Nov).


Pasukan Pertahanan Awam Singapura (SCDF) juga menyatakan bahawa ia sudahpun memantau keadaan di Indonesia secara rapi, termasuk melalui Pusat Penyelaras Bantuan Kemanusiaan Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) mengenai Pengurusan Bencana.


"SCDF bersedia untuk menyediakan bantuan mencari dan menyelamat bandar dan/atau bantuan kemanusiaan jika diminta."

Agensi berita Reuters melaporkan pada Khamis mengenai gempa bumi yang melanda dengan pusat gempanya berada di bandar Cianjur, kira-kira 75 kilometer selatan dari ibu kota Jakarta. Ia sekali gus mengorbankan sekurang-kurangnya 272 orang, dengan ribuan yang lain masih mendapat perlindungan di khemah.
Sumber : CNA/SS/ss
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan