Skip to main content

Iklan

Iklan

Singapura

Sebilangan pelanggan The Mattress Specialist fail aduan polis; tidak puas hati masih belum terima tempahan

Setelah membayar S$2,300 pada Jun lalu untuk sebuah set katil dan tilam daripada peruncit The Mattress Specialist buat rumah barunya, Cik Mabelle Tan diberitahu beliau hanya akan mendapat satu rangka katil sementara kerana katilnya belum siap. 

Anggaran Waktu Membaca:
Sebilangan pelanggan The Mattress Specialist fail aduan polis; tidak puas hati masih belum terima tempahan

The Mattress Specialist di at Ubi Road ditutup pada 11 Ogos 2021, dengan papan tandanya diturunkan. (Gambar: Nuria Ling/TODAY)

Diterbitkan : 12 Aug 2021 11:36AM Dikemas Kini : 12 Aug 2021 11:39AM

SINGAPURA: Setelah membayar S$2,300 pada Jun lalu untuk sebuah set katil dan tilam daripada peruncit The Mattress Specialist buat rumah barunya, Cik Mabelle Tan diberitahu beliau hanya akan mendapat satu rangka katil sementara kerana katilnya belum siap.

Namun, tiada apa pun yang dihantar kepadanya pada tarikh penghantaran yang dijadualkan pada 28 Julai. Jurujual yang berurusan dengan beliau juga tidak dapat dihubungi, katanya.

Cik Tan kemudian memutuskan untuk memfailkan aduan polis.

Wanita itu adalah dalam kalangan sekurang-kurangnya 10 pelanggan terkilan The Mattress Specialist. Mereka berkumpul dengan harapan dapat mencari ganti rugi atas apa yang mereka katakan sebagai tempahan yang tidak dipenuhi atau yang selesai separuh jalan.

“Sehingga ke hari ini, saya belum mendapat khabar berita daripada syarikat mereka sama ada mereka akan menghantar katil saya atau mengembalikan wang saya," ujar pengurus sumber manusia berusia 28 tahun itu.

Para anggota kumpulan itu berkata sekurang-kurangnya enam daripada mereka sudahpun memfailkan aduan polis terhadap syarikat tersebut.

Yang lain pula memutuskan untuk mengheret perkara itu ke mahkamah.

Seorang pelanggan berkata beliau memfailkan satu tuntutan dengan Tribunal Tuntutan Kecil setelah membayar hampir S$3,000 untuk sebuah katil pada Januari lalu tetapi ia tidak dihantarkan kepadanya.

Selepas membuat beberapa panggilan kepada syarikat berkenaan, lelaki itu mendakwa beliau berjaya mendapatkan pengembalian wang lebih separuh daripada apa yang sudahpun dibayarnya.

Dalam responsnya kepada pertanyaan Mediacorp, polis menyatakan pada Rabu (11 Ogos): "Polis mengesahkan aduan-aduan tersebut dibuat dan kami sedang meneliti perkara itu."

Encik Melvin Yong, Presiden Persatuan Pengguna Singapura (CASE), berkata sejak 1 Jun, badan pemantau pengguna itu menerima 13 aduan terhadap The Mattress Specialist dan sebuah syarikat yang nampaknya mempunyai kaitan dengannya, bernama The Furnishing Specialist.

“Secara amnya, pelanggan mengadu The Mattress Specialist gagal menghantar tilam atau rangka katil mereka pada tarikh penghantaran yang dijadualkan dan berulang kali menunda tarikh penghantaran," kata Encik Yong.

Beliau menambah para pelanggan meminta sama ada barangan mereka dihantar atau wang mereka dikembalikan.

Menurut laman Facebook The Mattress Specialist, cawangan runcit syarikat itu ditutup sementara bagi tujuan mengira stok dan audit.

Apabila Mediacorp mengunjungi alamat syarikatnya di Ubi Road 1 pada Rabu, ia ditutup dan papan tandanya sudahpun diturunkan.

PANGGILAN TIDAK TERJAWAB

Ketika dihubungi pada Rabu, Cik Wong Jee Kim - yang disenaraikan sebagai pengarah syarikat dalam satu pemfailan kepada Penguasa Pengawalan Perakaunan dan Korporat (ACRA) - enggan memberi sebarang ulasan.

Cik Wong berkata beliau sudahpun membuat satu aduan polis tetapi enggan mengulas lanjut mengenai apakah aduan tersebut.

Catatan paling terkini di laman Facebook The Mattress Specialist pada 4 Ogos mengandungi satu mesej yang dimuat naik oleh Ronnie Low.

Beliau meminta maaf kepada para pelanggan dan menambah beliau "akan menguruskan segala masalah berhubung penghantaran".

Satu catatan sebelumnya di laman tersebut menggambarkan beliau sebagai "pakar khas".

Para pelanggan yang dihubungi Mediacorp berkata mereka tidak dapat menghubungi lelaki itu. Mediacorp cuba berulang kali menghubunginya melalui tiga nombor telefon yang terkait dengannya tetapi semuanya tidak terjawab.

Satu catatan sebelum ini di laman Facebook syarikat itu pada 1 Ogos juga meminta maaf kepada pelanggan.

Ia menambah: "Kami juga memahami kekecewaan yang anda lalui sekarang dan percayalah, kami juga sedang berusaha untuk memperbaiki keadaan."

Pemfailan ACRA itu menyatakan syarikat tersebut ditubuhkan pada 7 Ogos tahun lalu dan menyenaraikannya sebagai sebuah syarikat yang masih beroperasi setakat Rabu.

CASE PANTAU RAPI INDUSTRI

Presiden CASE berkata badan pemantau pengguna itu akan memantau rapi industri perabot di mana wang cengkeram biasanya dibayar terlebih dahulu bagi barangan berharga tinggi.

Beliau menambah CASE akan memberi amaran kepada syarikat yang tidak memenuhi tanggungjawab kontraknya kepada pelanggan.

Encik Yong menasihati seberapa boleh, pelanggan seharusnya meminta untuk membayar wang pendahuluan yang rendah dan melangsaikan baki pembayaran hanya selepas menerima semua barangan dalan keadaan baik.

Beliau juga menggesa para pelanggan supaya menyimpan semua perjanjian lisan dengan syarikat dalam bentuk bertulis supaya mereka boleh bergantung kepada dokumen tersebut sekiranya berlaku pertikaian.

CASE boleh membantu merundingkan atau menjadi pengantara dalam pertikaian bersama syarikat perniagaan tetapi jika syarikat itu tidak mahu memberikan respons, pelanggan boleh mempertimbangkan untuk membuat tuntutan melalui Tribunal Tuntutan Kecil jika jumlah tuntutan kurang daripada S$20,000, kata Encik Yong.

“Kami menggalak pelanggan supaya memaklumkan CASE tentang amalan dan kelakuan tidak beretika dalam pasaran agar kami boleh menyediakan perlindungan lebih besar kepada pelanggan." 

Sumber : Today/FZ/fz

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa