Skip to main content

Iklan

Iklan

Singapura

S'pura akan mulakan ujian pertama ke atas manusia untuk potensi rawatan COVID-19

Pada minggu depan, 23 sukarelawan yang sihat tubuh badan akan terlibat dalam satu ujian keselamatan klinikal bagi ubat antibodi yang diharapkan adalah rawatan yang boleh digunakan untuk para pesakit COVID-19.

Anggaran Waktu Membaca:
S'pura akan mulakan ujian pertama ke atas manusia untuk potensi rawatan COVID-19

(Gambar: Reuters)

Diterbitkan : 10 Jun 2020 03:32PM Dikemas Kini : 10 Jun 2020 03:33PM

SINGAPURA: Pada minggu depan, 23 sukarelawan yang sihat tubuh badan akan terlibat dalam satu ujian keselamatan klinikal bagi ubat antibodi yang diharapkan adalah rawatan yang boleh digunakan untuk para pesakit COVID-19 iaitu virus yang sudah meragut nyawa lebih daripada 400,000 orang di seluruh dunia sejauh ini.

Pakar penyakit berjangkit Ooi Eng Eong, yang merupakan pengasas bersama syarikat bioteknologi Tychan yang menghasilkan rawatan itu memberitahu pihak media dalam satu sidang video pada Selasa (10 Jun) bahawa jika uji cuba itu berjaya, ubat itu juga boleh digunakan untuk memberikan perlindungan sementara daripada jangkitan COVID-19 di masa depan, memandangkan ubat antibodi lazimnya berkesan selama sekitar dua hingga tiga minggu bagi setiap dos.

Oleh demikian, ubat itu yang kini dikenali sebagai TY027 - mungkin boleh digunakan untuk melindungi para pekerja jagaan kesihatan barisan hadapan daripada sebarang potensi pendedahan kepada virus korona baru itu atau para pelawat apabila mereka mengunjungi negara-negara yang mempunyai kadar jangkitan COVID-19 yang tinggi dalam masyarakat, katanya.

Menggunakan ubat itu bagi merawat kes-kes COVID-19 yang disahkan "mungkin boleh mengurangkan banyak masalah yang kita hadapi sekarang," tambah Dr Ooi, seperti jumlah alat bantuan pernafasan yang terhad di hospital-hospital.

"Satu perkara yang jelas adalah ramai (pesakit COVID-19) jatuh sakit untuk tempoh yang lama dan sebahagian daripada mereka juga mengalami penyakit pernafasan yang teruk, sehinggakan alat bantuan oksigen diperlukan bagi membantu mereka melalui tempoh kritikal ini kerana tanpanya mereka boleh meninggal dunia," kata Dr Ooi, seorang profesor dan timbalan pengarah bagi program penyakit berjangkit baru muncul di Sekolah Perubatan Duke-NUS.

"Kami berharap dengan rawatan yang kami ada ini akan mengurangkan jumlah orang yang melalui (tahap) penyakit tenat sedemikian dan jumlah orang yang meninggal dunia akibat COVID-19 boleh dihadkan kepada minimum."

Namun Dr Ooi mengambil perhatian bahawa penggunaan ubat itu dan kepada siapa ia diberikan akhirnya akan bergantung kepada hasil ujian keselamatan klinikal Fasa 1, yang akan bermula minggu depan dan akan mengambil masa sekitar enam minggu. Penguasa Sains Kesihatan (HSA) memberi kelulusan bagi ujian ini pada 8 Jun.

Uji cuba itu yang akan dijalankan oleh unit perubatan penyiasatan SingHealth antara lain akan memberi tumpuan kepada penilaian keselamatan dan farmakokinetik antibodi tersebut. Farmakokinetik merujuk kepada cara tubuh bertindak balas kepada ubat itu.

Selepas itu, ubat itu masih perlu menjalani lebih banyak ujian sebelum ia boleh digunakan dalam sekitaran klinikal sebenar, dan keseluruhan proses ini boleh mengambil masa beberapa bulan, kata Dr Ooi.

Buat masa ini, tiada rawatan berasaskan antibodi yang terbukti dapat merawat COVID-19. Tiada juga vaksin yang diiktiraf untuk mencegah jangkitan.

Ini adalah kali pertama uji cuba bagi rawatan COVID-19 ke atas manusia diluluskan di sini.

Sebuah pasukan di A*Star juga sedang dalam proses menghasilkan antibodi yang serupa, namun kini masih dalam peringkat awal kajiannya.

Tychan menyatakan dalam satu kenyataan pada Rabu (10 Jun) bahawa ia menghasilkan antibodi itu pada 25 Feb, dengan kerjasama Kementerian Pertahanan, Kementerian Kesihatan, Lembaga Kemajuan Ekonomi dan agensi-agensi pemerintah yang lain sebagai sebahagian daripada usaha bersepadu seluruh pemerintah.

Syarikat itu kemudian mengenal pastinya sebagai paling berpotensi dalam kalangan beberapa antibodi yang menunjukkan peneutralan 100 peratus terhadap virus SARS-CoV-2 - iaitu virus yang menyebabkan COVID-19 - dalam makmal.

Sejak itu, kajian keselamatan praklinikal dan keperluan peraturan lain, termasuk ujian kemantapan ubat selama tiga minggu sudah berjaya diselesaikan.

Tychan mengambil perhatian bahawa penghasilan ubat antibodi itu dipercepatkan dan menyatakan ia mencapainya dalam tempoh yang singkat memandangkan ia mempunyai pengalaman sebelum ini dalam menghasilkan rawatan terapi bagi Zika dan Demam Kuning, yang masing-masing mengambil masa sembilan dan tujuh bulan, daripada reka cipta kepada ujiannya ke atas manusia.

Penghasilan sedemikian lazimnya mengambil masa 12 hingga 18 bulan, tambahnya.

Usaha Tychan membangunkan keupayaan respons cepat terhadap penularan penyakit berjangkit pada awalnya disokong oleh Temasek Foundation Ecosperity dan Temasek Life Sciences Lab, menurut syarikat itu.

Sumber : Today/HA/ha

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa