Skip to main content

Iklan

Iklan

Singapura

Menteri muda harus fokus pada agenda negara, bukan penggantian pucuk pimpinan saja

Para menteri lebih muda dalam Kabinet Singapura harus tidak hanya menumpukan kepada penggantian pucuk pimpinan. Mereka juga harus fokus kepada agenda negara untuk masa depan, menurut Menteri Kewangan Heng Swee Keat pada Jumaat (12 Okt).

Anggaran Waktu Membaca:
Menteri muda harus fokus pada agenda negara, bukan penggantian pucuk pimpinan saja

Menteri Kewangan Heng Swee Keat.

Diterbitkan : 12 Oct 2018 11:06PM Dikemas Kini : 12 Oct 2018 11:09PM

BALI: Para menteri lebih muda dalam Kabinet Singapura harus tidak hanya menumpukan kepada penggantian pucuk pimpinan. Mereka juga harus fokus kepada agenda negara untuk masa depan, menurut Menteri Kewangan Heng Swee Keat pada Jumaat (12 Okt).

Beliau berkata demikian dalam satu wawancara bersama para wartawan di luar
mesyuarat Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia di Nusa Dua, Bali.

Menjawab soalan berhubung rentak penggantian pucuk kepimpinan seterusnya dan calon mana yang sedang mendahului untuk menjadi Perdana Menteri seterusnya, Encik Heng berkata bahawa para menteri lebih muda di Kabinet sedang bekerjasama dan "amat memahami antara satu sama lain".

Encik Heng menekankan bahawa para pemimpin "mesti terus membuat kemajuan" dan akan membincangkan isu-isu tersebut dengan lebih terperinci dalam bulan-bulan mendatang.

Bulan lalu, Menteri Undang-Undang K Shanmugam berkata bahawa rakyat Singapura akan mendapat gambaran lebih jelas tentang identiti perdana menteri Singapura seterusnya pada 2019. Beliau menambah bahawa ia akan lebih jelas selepas pemilihan anggota Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) Parti Tindakan Rakyat (PAP), yang dijadual berlangsung pada lewat tahun ini.

Beliau yang juga Menteri Dalam Negeri menambah bahawa generasi pemimpin seterusnya sudah diberikan portfolio-portfolio berlainan dan memerlukan "lebih masa bersama rakyat Singapura agar rakyat Singapura boleh melihat dan menilai mereka sendiri".

Menurut Encik Shanmugam lagi, terdapat "sekumpulan kecil" menteri-menteri muda yang kerap berjumpa setiap minggu, tanpa kehadiran Perdana Menteri atau menteri-menteri kanan, untuk berbincang dasar-dasar. 

Sumber : CNA/NA/na

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa