Skip to main content

Iklan

Iklan

Singapura

Laporan HSA dedah kesan sampingan jarang berlaku selepas disuntik vaksin bivalen COVID-19

Anggaran Waktu Membaca:
SINGAPORE: Mengalami kesan sampingan selepas mendapatkan suntikan vaksin bivalen COVID-19 adalah satu perkara yang jarang berlaku, menurut Penguasa Sains Kesihatan (HSA) dalam satu kemas kini keselamatan yang dikeluarkan pada Khamis (2 Feb).

Pihak berkuasa itu menerima 59 aduan mengenai kejadian kesan sampingan bagi vaksin bivalen COVID-19 Moderna/Spikevax dan 11 bagi vaksin bivalen Pfizer-BioNTech/Comirnaty.

Lebih 482,600 dos vaksin bivalen Moderna sudah diberikan sejak ia dilancarkan di Singapura pada 14 Oktober tahun lalu.

Sementara itu, lebih 202,300 dos vaksin bivalen Pfizer-BioNTech disuntik sejak 12 Disember 2022.

Ini bermakna HSA menyaksikan kadar laporan sebanyak 0.012 peratus mengenai kesan sampingan bagi vaksin bivalen Moderna dan kadar lebih rendah 0.005 peratus untuk vaksin bivalen Pfizer-BioNTech.

Kesan sampingan yang dilaporkan bagi vaksin mRNA bivalen serupa dengan mereka yang mendapatkan vaksin monovalen.

Kesan sampingan tidak teruk termasuk reaksi alahan seperti ruam, bengkak pada kelopak mata, demam, pening kepala, rasa tidak selesa di bahagian dada atau tekanan darah meningkat.

Terdapat juga enam kejadian kesan sampingan serius yang dilaporkan bagi vaksin bivalen Moderna dan dua kejadian serupa untuk vaksin bivalen Pfizer-BioNTech.

Ia termasuk reaksi alahan teruk anafilaksis, miokarditis, hipotensi berserta takikardia - iaitu keadaan degupan jantung yang cepat dan hilang daya pendengaran, menurut HSA.

Kesan sampingan dianggap mudarat apabila ia mengakibatkan seseorang dimasukkan ke hospital, tahap beliau boleh berfungsi merosot, membawa penyakit yang mengancam nyawa atau kematian.

Kadar laporan bagi kejadian kesan sampingan untuk kedua-dua vaksin bivalen itu sama iaitu 0.001 peratus.

Kemas kini terbaru HSA itu meliputi tempoh dari pelancaran vaksin tersebut pada 30 Disember 2020 hingga 31 Disember 2022. Ini merupakan kemas kini keselamatan HSA yang pertama yang turut merangkumi data mengenai suntikan vaksin bivalen.

Termasuk vaksin-vaksin mRNA monovalen, lebih 10.5 juta dos asas, 4.6 juta dos penggalak pertama dan 1.2 juta dos penggalak kedua sudah diberikan setakat 31 Disember 2022.

Kadar laporan bagi kejadian kesan sampingan dan kesan sampingan teruk untuk vaksin mRNA kekal sangat rendah, masing-masing pada 0.11 peratus (17,741 aduan) and 0.007 peratus (1,119 aduan)

Terdapat 173 aduan mengenai kejadian kesan sampingan teruk (0.004 peratus) bagi suntikan dos penggalak pertama dan 17 aduan sedemikian (0.001 peratus) bagi dos penggalak kedua.

KESAN SAMPINGAN DALAM KALANGAN KANAK-KANAK

Vaksin Moderna dilancarkan pada 25 Oktober tahun lalu sebagai vaksin asas untuk kanak-kanak berumur antara enam bulan dengan empat tahun, manakala vaksin Pfizer-BioNTech juga ditawarkan sebagai dos penggalak bagi kanak-kanak berusia antara lima hingga 11 tahun.

Setakat 31 Disember 2022, lebih 16,000 dos vaksin Moderna sudah diberikan kepada kanak-kanak berusia enam bulan hingga empat tahun.

Lebih 81,000 suntikan dos penggalak Pfizer-BioNTech pula diberikan kepada kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun.

Kejadian kesan sampingan teruk selepas vaksinasi COVID-19 jarang berlaku dalam kalangan kanak-kanak berusia enam bulan hingga 11 tahun, menurut HSA.

Terdapat lapan aduan mengenai kejadian kesan sampingan selepas kanak-kanak berusia enam bulan hingga empat tahun mengambil suntikan vaksin Moderna. Ini termasuk lima kejadian kesan sampingan teruk yang termasuk demam, muntah-muntah, sawan dan penyakit Kawasaki - iaitu bengkak pada saluran darah.

"Demam sawan serta penyakit Kawasaki adalah kejadian yang jarang berlaku yang telah dilaporkan berikutan vaksinasi kanak-kanak dan ia boleh dikaitkan dengan penyakit kanak-kanak. Semua kanak-kanak itu sudah pulih atau sedang beransur pulih pada masa laporan dikeluarkan," jelas HSA.

Terdapat 26 kejadian kesan sampingan daripada suntikan dos penggalak Pfizer-BioNTech bagi kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun - dengan kadar aduan sebanyak 0.03 peratus. Ini lebih rendah berbanding kadar aduan bagi kejadian kesan sampingan untuk siri vaksinasi asas dalam kalangan kumpulan usia tersebut, iaitu pada 0.15 peratus.

Terdapat hanya dua kejadian kesan sampingan teruk, dengan satu daripadanya disifatkan sebagai miokarditis - keradangan otot jantung dan satu lagi melibatkan kiraan platelet merosot.

Kedua-dua kanak-kanak itu sedang beransur pulih ketika laporan dibuat, menurut HSA.

Terdapat juga kes-kes miokarditis yang dilaporkan di luar negara melibatkan dos penggalak vaksin COVID-19 mRNA dalam kalangan kumpulan usia tersebut, menurut HSA.

Ia menambah bahawa kejadian itu kekal rendah serta jarang berlaku dan secara amnya lebih rendah berbanding dalam kalangan belia mahupun orang dewasa.

HSA menyatakan ia sedang memantau rapi kejadian kesan sampingan dan menilainya berdasarkan konteks kadar latar belakang ia berlaku.

"Berdasarkan penilaian terhadap data semasa di dalam dan luar negara, tiada tanda-tanda keselamatan baru yang dikenal pasti dengan penggunaan vaksin-vaksin itu dalam kumpulan usia ini," tambahnya.

VAKSIN LAIN

Lebih 40,800 dos vaksin Nuvaxovid sudah diberikan setakat 31 Disember 2022, dengan kadar aduan mengenai kejadian kesan sampingan teruk pada 0.02 peratus.

Sekitar 722,400 dos vaksin Sinovac-CoronaVac dan vaksin Sinopharm yang tidak diaktifkan juga sudah diberikan, dengan kadar aduan mengenai kejadian kesan sampingan teruk pada 0.006 peratus.

HSA menambah manfaat disuntik vaksin-vaksin mRNA, Nuxaxovid atau vaksin yang tidak diaktifkan "terus melebihi risiko yang diketahui".

"Vaksinasi sudah terbukti sebagai cara paling berkesan untuk mengurangkan kematian dan penyakit teruk akibat jangkitan COVID-19 serta sudah membolehkan Singapura untuk melonggarkan kebanyakan langkah pengurusan selamat," tambahnya.
Sumber : CNA/FZ/hy

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan