Skip to main content

Iklan

Iklan

Singapura

Kanak-kanak dari keluarga bergaji rendah miliki tabiat kesihatan lemah: Kajian NUH

Bagi memperbaiki mutu kehidupan kanak-kanak prasekolah, penting diadakan satu model jagaan kesihatan yang bersepadu.

Anggaran Waktu Membaca:
Diterbitkan : 23 Feb 2021 11:43PM Dikemas Kini : 23 Feb 2021 11:49PM

SINGAPURA: Bagi memperbaiki mutu kehidupan kanak-kanak prasekolah, penting diadakan satu model jagaan kesihatan yang bersepadu.

Itulah antara dapatan satu kajian yang sedang dijalankan ke atas 450 kanak-kanak dari sekurang-kurangnya 12 prasekolah.

Diterajui Unit Pembangunan Kanak-Kanak Hospital Universiti Nasional (NUH), kajian itu juga mendapati kanak-kanak daripada keluarga bergaji rendah mempunyai tabiat kesihatan yang lemah.

Tinjauan itu mendapati kanak-kanak daripada keluarga berpendapatan rendah mempunyai kadar kesihatan gigi dan mutu tidur yang rendah serta tabiat makanan kurang sihat berbanding kanak-kanak sebaya mereka dari keluarga berpendapatan pertengahan dan tinggi.

Selain itu, sejumlah kanak-kanak kurang bernasib baik itu yang ada masalah kesihatan, kurang mendapatkan rawatan susulan.

Lantaran itu, satu rangkaian sokongan silang sektor akan dibangunkan bagi memperbaiki kadar kesihatan kanak-kanak berkenaan.

Ini akan dilakukan melalui pencegahan awal seperti pemeriksaan masyarakat dan pendidikan kesihatan serta membolehkan kanak-kanak lebih fokus dalam kelas.

Rangkaian itu yang diberi nama "Circle of Care" akan merangkumi pekerja khidmat sosial, guru dan kakitangan perubatan.

Sumber : CNA/RU/na

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa