Skip to main content

Iklan

Iklan

Singapura

HSA beri kelulusan sementara bagi dos penggalak vaksin bivalen Pfizer COVID-19

Anggaran Waktu Membaca:

SINGAPURA: Penguasa Sains Kesihatan (HSA) pada Selasa (25 Okt) memberi kelulusan sementara bagi penggunaan vaksin bivalen Comirnaty yang dihasilkan Pfizer sebagai dos penggalak.

Ini menjadikannya vaksin kedua seumpama itu untuk diluluskan bagi penggunaan di Singapura menyusuli vaksin Moderna/Spikevax, yang diberikan kelulusan sementara pada September dan mula ditawarkan awal bulan ini. 

Vaksin Bivalen Comirnaty yang dikeluarkan Pfizer adalah versi vaksin Comirnaty yang dikemas kini dan menyasarkan jujukan asli serta Omicron BA.4 dan BA.5. 

Ia merangkumi dua komponen - 15 mikrogram menyasarkan jujukan asli SARS-CoV-2 dan 15 mikrograms menyasarkan varian Omicron BA.4 dan BA.5, menurut HSA dalam kenyataan medianya. 

Vaksin bivalen Comirnaty diluluskan bagi penggunaan sebagai dos penggalak untuk individu berusia 12 tahun dan ke atas, yang sudah menerima dua dos pertama mereka. 

Menteri Kesihatan Ong Ye Kung sebelum ini berkata bahawa vaksin bivalen memberikan perlindungan lebih baik terhadap varian-varian baru COVID-19 berbanding vaksin-vaksin yang ada sebelum ini. 

Minggu lalu, beliau mengumumkan bahawa Singapura merancang untuk menawarkan vaksin bivalen COVID-19 kepada golongan berusia antara 18 hingga 49 tahun hujung tahun ini sedang lebih banyak bekalan diperolehi. 

Awal Oktober, Pemerintah menyatakan ia menjangkakan vaksin bivalen Comirnaty keluaran Pfizer ditawarkan di Singapura menjelang hujung 2022. 

Ia juga mengumumkan bahawa kanak-kanak berusia antara lima hingga 11 tahun boleh menerima vaksin Comirnaty sebagai dos penggalak. 

MANFAATNYA DIJANGKA MELEBIHI RISIKO

Saranan rasmi vaksinasi mengenai penggunaan dos penggalak tersebut akan dikeluarkan oleh Jawatankuasa Pakar bagi Vaksinasi COVID-19 dan Kementerian Kesihatan (MOH) dalam masa terdekat, tambah HSA. 

Dalam membuat keputusannya, HSA menyatakan ia melibatkan pakar Jawatankuasa Penasihat Ubat-Ubatan serta Panel Pakar Penyakit Berjangkit. 

Kelulusan yang diberikan adalah berdasarkan bukti termasuk kajian bukan klinikal yang dilakukan Pfizer, ujian klinikal dengan vaksin-vaksin yang dikemas kini serta proses penghasilan dan piawai. 

HSA menyatakan berdasarkan maklumat yang sedia ada, ia membuat penilaian bahawa manfaat vaksin berkenaan melebihi risikonya. 

HSA menambah, ia akan terus memantau dengan teliti keselamatan vaksin dan Pfizer dikehendaki menyerahkan data daripada kajian klinikal yang sedang dijalankan, untuk memastikan manfaat vaksin itu terus melebihi risikonya. 

HSA juga menekankan bahawa ia akan mengambil tindakan sewajarnya dan memberikan kemas kini kepada masyarakat awam sekiranya keprihatinan mengenai keselamatan vaksin dikesan. 

Sumber : CNA/NY/ny
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan