Skip to main content

Iklan

Iklan

Singapura

HealthHub kemas kini nama kategori vaksin COVID-19 dalam rekod kepada ‘Pfizer-BioNTech/Comirnaty’

Kementerian Kesihatan (MOH) pada Rabu (23 Jun) mengumumkan akan menyesuaikan rekod HealthHub beberapa penerima vaksin COVID-19 untuk mencerminkan kemas kini nama kategori bagi kumpulan bekalan vaksin yang akan datang.

Anggaran Waktu Membaca:
Diterbitkan : 23 Jun 2021 12:41PM Dikemas Kini : 23 Jun 2021 08:50PM

SINGAPURA: Kementerian Kesihatan (MOH) pada Rabu (23 Jun) mengumumkan akan menyesuaikan rekod HealthHub beberapa penerima vaksin COVID-19 untuk mencerminkan kemas kini nama kategori bagi kumpulan bekalan vaksin yang akan datang.

"Vaksin Pfizer-BioNTech yang saat ini digunakan dalam program vaksinasi nasional dihasilkan di pelbagai lokasi di seluruh Eropah dan diberi label sesuai dengan persetujuan peraturan di berbagai pasaran," menurut MOH.

“Sedang kami mempercepat bekalan vaksin, kami akan menerima sejumlah vaksin dipanggil Comirnaty. Vaksin ini sama dengan vaksin Pfizer-BioNTech yang kami gunakan dalam program vaksinasi nasional, dengan nama kajian yang sama iaitu BNT162b2. "

Vaksin ini dihasilkan mengikut proses dan prosedur yang sama, dan memenuhi spesifikasi produk siap yang sama dengan vaksin Pfizer-BioNTech.

MOH menambah bahawa vaksin itu juga dihasilkan di Eropah dan dihantar terus ke Singapura.

“Perbezaannya hanya dari segi label,” menurut MOH.

Kementerian kesihatan menambah bahawa ia akan menyesuaikan rekod HealthHub bagi individu yang telah menerima atau akan menerima vaksin Pfizer-BioNTech atau Comirnaty untuk "mencerminkan secara pentadbiran" vaksin yang diterima di bawah kategori yang disebut "Pfizer-BioNTech/Comirnaty".

Pfizer mengumumkan pada Disember tahun lalu bahawa vaksin Pfizer-BioNTech akan dipasarkan di Kesatuan Eropah dengan nama jenama Comirnaty.

Nama jenama itu merangkumi gabungan istilah COVID-19, mRNA, masyarakat (community), dan kekebalan (immunity), untuk menonjolkan vaksin RNA (mRNA) yang pertama diluluskan, menurut syarikat itu dalam satu kenyataan.

Comirnaty mendapat kelulusan pemasaran bersyarat dari Suruhanjaya Eropah pada 22 Disember bagi mereka yang berumur 16 tahun ke atas.

Ia juga merupakan vaksin COVID-19 pertama yang menerima kelulusan kawal selia di Australia bagi individu berusia 16 tahun ke atas.

Sumber : CNA/TQ/tq
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan