Skip to main content

Iklan

Iklan

Singapura

Hampir S$10 juta bayaran JSS tidak diagihkan kepada firma dengan 'amalan tidak dapat diterima'

Bayaran bagi Skim Bantuan Pekerjaan (JSS) bernilai hampir S$10 juta dinafikan kepada 444 majikan, sama ada sebahagian atau sepenuhnya, setelah "amalan yang tidak dapat diterima" dikenal pasti, kata Penguasa Hasil Mahsul Singapura (IRAS) pada Jumaat (2 Okt).

Anggaran Waktu Membaca:
01:03 Min
Bayaran bagi Skim Bantuan Pekerjaan (JSS) bernilai hampir S$10 juta dinafikan kepada 444 majikan, sama ada sebahagian atau sepenuhnya, setelah "amalan yang tidak dapat diterima" dikenal pasti, kata Penguasa Hasil Mahsul Singapura (IRAS) pada Jumaat (2 Okt).
Diterbitkan : 02 Oct 2020 04:16PM Dikemas Kini : 03 Oct 2020 12:07AM

SINGAPURA: Bayaran bagi Skim Bantuan Pekerjaan (JSS) bernilai hampir S$10 juta dinafikan kepada 444 majikan, sama ada sebahagian atau sepenuhnya, setelah "amalan yang tidak dapat diterima" dikenal pasti, kata Penguasa Hasil Mahsul Singapura (IRAS) pada Jumaat (2 Okt).

Amalan-amalan itu termasuk majikan yang memberi jumlah caruman CPF yang biasa kepada pekerja yang diberikan cuti tanpa gaji atau yang gajinya dipotong.

"Dengan memberikan sumbangan CPF wajib yang tidak mencerminkan gaji sebenar yang dibayar, majikan akan menerima lebih banyak pembayaran JSS daripada yang ia berhak terima," jelas IRAS.

Sebilangan majikan didapati memberikan sumbangan CPF kepada individu yang bukan pekerja sebenarnya, atau meminta pekerja untuk mengembalikan sebahagian daripada gaji bulanan mereka secara tunai.

Ini adalah "aturan bersifat penipuan", kata IRAS, sambil menambah bahawa memberikan maklumat peribadi kepada majikan untuk mempermudahkan penipuan seperti itu boleh menjadikan seseorang individu sebagai bersubahat dengan penipuan tersebut.

Dalam kes di mana gaji bulanan pekerja melebihi S$4,600, beberapa syarikat didapati membahagikan gaji kepada beberapa entiti perniagaan untuk mengelakkan had gaji JSS.

Empat kes "teruk" dirujukkan kepada polis kerana disyaki menyalahgunakan JSS.

"Ini termasuk majikan yang mengirimkan dokumen palsu ke IRAS untuk membuktikan kelayakan mereka menerima JSS," kata pihak berkuasa itu.

MAJIKAN DISEMAK BAGI KELAYAKAN

JSS, yang pertama kali diumumkan pada Februari, membantu majikan mengekalkan pekerja tempatan di tengah-tengah keadaan ekonomi yang tidak menentu akibat COVID-19 dengan memberi subsidi gaji menerusi geran tunai.

IRAS menyatakan syarikat-syarikat dengan amalan yang tidak boleh diterima dikenal pasti melalui semakan ke atas hampir 2,200 syarikat bagi pembayaran bulan Julai.

Ia adalah sebahagian daripada usahanya untuk memastikan bahawa pembayaran JSS diagihkan dengan adil dan betul.

"Bayaran kepada majikan yang disemak akan ditangguhkan sehingga mereka dapat menyerahkan dokumen sokongan kepada IRAS untuk mengesahkan kesahihan dan sumbangan CPF wajib dibuat dengan betul," kata pihak berkuasa.

"Pembayaran mereka akan disesuaikan atau ditolak jika ada masalah yang ditemukan selama semakan, dan kes-kes yang teruk akan dirujuk kepada pihak polis."

IRAS menyatakan pihaknya menerima dokumen daripada lebih 1,400 majikan dan selesai menjalankan semakan pada hujung September.

Setakat ini, hampir 50 majikan secara sukarela menyatakan sumbangan CPF tidak tepat dibuat untuk pekerja, kata IRAS.

Pihaknya juga menerima lebih dari 300 laporan pemberi maklumat mengenai majikan yang disyaki menyalahgunakan JSS.

Majikan yang cuba menyalahgunakan JSS boleh didakwa atas kesalahan menipu, yang membawa hukuman penjara hingga 10 tahun dan denda.

Perniagaan atau individu yang ingin melaporkan sebarang salah laku berkaitan dengan JSS boleh melakukannya secara online atau menerusi emel ke jssreport [at] iras.gov.sg.

Sumber : CNA/TQ/tq

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan