Skip to main content

Iklan

Iklan

Singapura

4 kes kesan sampingan tidak teruk sejak S'pura mula suntikan vaksin COVID-19 Nuvaxovid

Terdapat empat kes kesan sampingan tidak teruk dilaporkan dalam tempoh dua minggu menyusuli penggunaan vaksin COVID-19 Nuvaxovid di Singapura, menurut Penguasa Sains Kesihatan (HSA) pada Isnin (27 Jun).

Anggaran Waktu Membaca:
01:01 Min
Terdapat empat kes kesan sampingan tidak teruk dilaporkan dalam tempoh dua minggu menyusuli penggunaan vaksin COVID-19 Nuvaxovid di Singapura, menurut Penguasa Sains Kesihatan (HSA) pada Isnin (27 Jun).
Diterbitkan : 27 Jun 2022 04:05PM Dikemas Kini : 27 Jun 2022 09:33PM
SINGAPURA: Terdapat empat kes kesan sampingan tidak teruk dilaporkan dalam tempoh dua minggu menyusuli penggunaan vaksin COVID-19 Nuvaxovid di Singapura, menurut Penguasa Sains Kesihatan (HSA) pada Isnin (27 Jun).

Ini termasuk ruam, vaskulitis (keradangan saluran darah), pening kepala dan sakit dada.

"Gejala ini konsisten dengan apa yang dilaporkan dalam kajian-kajian klinikal dan merupakan kesan sampingan yang diketahui dikaitkan dengan vaksin," jelas HSA.

Singapura mula memberikan Nuvaxovid kepada penduduk pada 18 Mei dan 2,792 dos suntikan sudahpun diberikan setakat 31 Mei.

Demikian menurut HSA dalam kemas kini yang ke-12 berhubung keselamatan vaksin tersebut.

Ia meliputi tempoh sejak penduduk Singapura mula menerima suntikan vaksin COVID-19 pada 30 Disember 2020 hingga 31 Mei 2022.

Kesan sampingan dianggap serius apabila, antara lain, ia menyebabkan kemasukan ke hospital, penyakit yang mengancan nyawa atau kematian.

HSA menyatakan sejauh ini, ia belum menerima sebarang aduan tentang miokarditis, iaitu keradangan jantung, walaupun ujian klinikal sejagat ke atas Nuvaxovid melaporkan "sejumlah kecil" kes sedemikian.

Meskipun risiko miokarditis tidak boleh dikecualikan, manfaat vaksin Nuvaxovid terus melebihi risikonya dalam konteks Singapura, menurut penguasa tersebut.

HSA memberikan kelulusan sementara bagi vaksin Nuvaxovid pada Februari sebagai sebahagian daripada program vaksinasi negara. Ia disediakan untuk mereka yang belum mengambil dua dos pertama vaksin COVID-19 mahupun suntikan dos penggalak.

KES APENDIKS JARANG BERLAKU DIKAITKAN DENGAN VAKSIN COVID-19

Dalam laporan terkininya, HSA juga memberikan kemas kini mengenai vaksin mRNA.

Menurutnya, 21 kes apendiks dilaporkan di Singapura melibatkan pemberian dos vaksin Pfizer-BioNTech/Comirnaty.

Ini setelah lebih 11 juta dos vaksin tersebut diberikan di Singapura.

Kes appendiks boleh disebabkan oleh pelbagai faktor seperti jangkitan dalam saluran penghadaman atau apendiks yang tersumbat, menyebabkan ia menjadi sakit dan bengkak.

HSA menyatakan kes apendiks yang jarang berlaku menyusuli vaksinasi COVID-19 juga dilaporkan di seluruh dunia.

Di Singapura, HSA mendapati "peningkatan kecil kes" apendiks berlaku dalam tempoh 21 hari selepas vaksinasi asas - kebanyakannya dalam kalangan mereka berusia 12 hingga 17 tahun.

"Tiada peningkatan pada insiden apendiks dikesan bagi dos penggalak," menurut HSA.

Tambahnya kesemua 21 kes tersebut dimasukkan ke hospital namun sudahpun dibenarkan pulang.

HSA menyatakan pihaknya tiada perkembangan baru untuk melaporkan berhubung kes sampingan yang menjadi kepentingan - anafilaksis, miokarditis, perikarditis dan trombosis vena serebrum - berikutan penggunaan vaksin mRNA COVID-19. Kadar kejadian menurut HSA, stabil.

Kadar kesan sampingan dan kesan sampingan teruk bagi vaksin Sinovac-CoronaVac dan Sinopharm juga kekal stabil, dengan tiada kemas kini baru berhubung keselamatannya buat masa ini, tambah HSA.
Sumber : CNA/FZ/fz

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan