Skip to main content

Iklan

Iklan

Singapura

2 perusahaan milik anak Melayu S'pura atasi pasukan negara lain, dinobat Usahawan Sosial Muda

Dua perusahaan sosial anak Melayu berjaya mengatasi 42 pasukan dari 15 negara untuk meraih hadiah wang tunai $40,000.

Anggaran Waktu Membaca:

SINGAPURA: Dua perusahaan sosial anak Melayu berjaya mengatasi 42 pasukan dari 15 negara untuk meraih hadiah wang tunai $40,000.

Pasukan PsychKick dan Nomad di kalangan enam pasukan pemenang acara Usahawan Sosial Muda (YSE) anjuran Yayasan Antarabangsa Singapura (SIF) siang tadi (21 Okt).

MASALAH SENDIRI JADI ILHAM TANGANI MASALAH PESAKIT LAIN

Setahun lalu, Nurul Syafiqah, pelajar La Salle, 23 tahun, mengalami masalah kemurungan dan dimasukkan ke ward psikoterapi. Melalui pengalaman itu, beliau melihat sendiri kekurangan dari segi sistem rawatan yang diberi kepada pesakit. Ini memberi beliau ilham untuk menolong pesakit yang mengalami masalah sepertinya.

Bersama dua lagi rakan beliau Sayid Hafiz dan Zachary, mereka memulakan PsychKick April tahun lalu.

Mengulas tentang dana yang dimenangi, Nurul Shafiqah berkata, “Kita mahu menggunakan wang itu untuk operasi dan mbangunkan produk kami. Kami juga mahu habiskan aplikasi kami yang sedang kami buat.”

Kini sedang diuji, PsychKick berharap untuk melancarkan ujian perintis apps itu hujung tahun ini. Syafiqah berharap setelah dilancarkan, aplikasi ini dapat menolong pesakit bukan sahaja di Singapura tetapi di luar negara.

TEKAD TOLONG KANAK-KANAK SEDUNIA HASIL PENGALAMAN MERANTAU

Muhammad Haziq Mohd Rashid dan Mohd Nasrul Rohmat, kedua-duanya pelajar sepenuh masa di Universiti Teknologi Nanyang (NTU), mendapat ilham di Jaisalmer, India, di mana kemahiran menghasilkan kraftangan kulit adalah kemahiran turun temurun penduduk di sana.

Di kawasan berhampiran juga, mereka ketemui sebuah daerah perkampungan di mana ramai keluarga tidak mampu menghantar anak-anak mereka ke sekolah dek kemiskinan. Sekolah di kampung itu juga dalam keadaan serba kedaifan dan memerlukan kerja-kerja naik taraf.

Dengan memanfaatkan bakat penduduk di situ, kedua-dua sepupu ini memasarkan barangan kulit berkualiti tinggi dan mesra alam dari Jaisalmer ke pasaran sejagat.

Ini memberi mereka pendapatan tetap.

Keuntungan selebihnya pula disalurkan bagi kerja-kerja naik taraf sekolah dan membiaya lebih 100 kanak-kanak di sekolah tersebut.

NOMAD kini sedang meneroka pelbagai wadah untuk memperluaskan pasarannya dan meningkatkan penjualan beg-beg tersebut. Buat jangka masa panjang, NOMAD berharap untuk menolong masyarakat-masyarakat miskin di negara Asia lain. 

Sumber : BERITA Mediacorp/nk
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan