Skip to main content

Iklan

Iklan

Nadi Kampus

3 kriteria diteliti pengundi kali pertama, Muhammad Aqmal, jelang Pilihan Raya Presiden

Anggaran Waktu Membaca:
3 kriteria diteliti pengundi kali pertama, Muhammad Aqmal, jelang Pilihan Raya Presiden

Gambar fail: Today

Diterbitkan : 17 Aug 2023 11:38PM Dikemas Kini : 18 Aug 2023 04:55PM


SINGAPURA: Pada 1 September 2023, rakyat Singapura akan mengundi untuk memilih Presiden mereka yang seterusnya, menjelang tamat tempoh perkhidmatan Puan Halimah Yacob sebagai Presiden Singapura yang kelapan. Saya Muhammad Aqmal Bin Mohamad Haris, 22 tahun merupakan pengundi buat kali pertama.

Dalam keterujaan saya untuk mengundi buat kali pertama, saya sedar bahawa saya perlu celik dalam bab politik sebelum memutuskan calon pilihan saya. Ini sangat penting bagi setiap pengundi tanpa mengira umur. Pada pendapat saya, ini adalah tiga kriteria yang harus digunakan dalam membuat pemilihan calon iaitu:

Sejauh mana mereka mengetahui peranan seorang presiden

Sebelum dipertimbangkan oleh pengundi, calon presiden haruslah menggambarkan pengetahuan beliau tentang peranan seorang presiden.

Di Singapura, peranan seorang presiden adalah sebagai hak penjaga dan tidak mempunyai fungsi eksekutif. Presiden mempunyai kuasa budi bicara yang terhad seperti meluluskan pelantikan atau penyingkiran pemegang jawatan utama, berkhidmat sebagai penjaga rizab lampau Singapura dan pihak berkuasa muktamad menandatangani perkara penting seperti perintah penahanan, rayuan pengampunan dan penyiasatan rasuah. Ini bagi memastikan kesaksamaan dalam perkhidmatan awam.

Kedudukan yang sama ini mempunyai peranan yang berbeza di Amerika Syarikat di mana Presiden mempunyai peranan utama dalam mengemukakan perundangan atau undang-undang menurut kempennya sebelum ini.

Di Singapura, Presiden tidak mempunyai pengaruh ke atas pindaan perlembagaan. Peranan ini biasanya disalah anggap disebabkan istilah, 'Presiden' itu sendiri. Oleh itu, calon perlu mahir dengan "Deskripsi Kerja" untuk mendapatkan keyakinan orang ramai.

Kepentingan kemerdekaan minda sepenuhnya

Presiden mempunyai peranan budi bicara yang terhad untuk dimainkan dan tidak harus berat sebelah, termasuk persetujuan Presiden terhadap penerusan penahanan seseorang di bawah ISA dan kepada penyiasatan yang dilakukan oleh CPIB.

Mengapakah kebebasan minda sepenuhnya penting kepada peranan jawatan presiden?

Siasatan yang dilakukan oleh CPIB adalah sebab mengapa kita memerlukan Presiden bebas. Menurut CPIB, Singapura ialah negara kelima paling kurang rasuah di dunia dan kita perlu mengekalkan piawaian ini supaya pelabur boleh meletakkan kepercayaan mereka pada sistem negara kita.

Daripada laman Istana.Gov, yang menggariskan peranan Presiden, ia menyarankan bahawa ada kemungkinan perdana menteri tidak membenarkan sebarang penyiasatan CPIB terhadap mana-mana individu berkepentingan, mungkin atau mungkin bukan daripada perkhidmatan awam.

Walau bagaimanapun, pada 2 Ogos 2023, Menteri Pendidikan, Encik Chan Chun Sing menegaskan semula bahawa Pengarah CPIB boleh terus berhubungan dengan Presiden untuk mendapatkan persetujuannya, walaupun Perdana Menteri enggan bersetuju.

Walaupun dengan adanya kenyataan itu, kredibiliti Presiden dalam membuat keputusan, di mata orang ramai, bergantung pada gabungan masa lalunya. Gabungan ini boleh menjejaskan sebarang pertimbangan dan keputusan.

Jika Presiden tidak mempunyai kebebasan fikiran daripada pemerintah, ia akan meletakkan beliau dalam kedudukan yang sukar sekiranya Perdana Menteri enggan membenarkan siasatan terhadap individu yang berkepentingan.

Mengetahui rungutan rakyat

Dalam hampir semua pilihan raya, lazimnya calon akan mengadakan lawatan untuk mendapatkan sokongan daripada para pengundi. Dengan kemajuan media sosial, yang boleh menjangkau khalayak yang lebih besar, calon tidak seharusnya hanya menumpukan pada kehadiran mereka dalam talian kerana ia tidak mempunyai faktor sentuhan manusia dan komunikasi dua hala.

Seorang Presiden perlu memahami rungutan rakyat supaya beliau boleh mengutamakan pengeluaran rizab masa lalu, jika perlu. Rizab, apabila ditarik, perlu mengalir kepada rakyat untuk membantu mereka mengharungi fasa-fasa sukar dan bukan hanya digunakan untuk menyelamatkan syarikat, perniagaan atau mengelak daripada membuat perubahan struktur besar dalam ekonomi kita. Untuk memastikan ini, calon yang percaya kepada "Orang sebelum Untung" sesuai untuk jawatan itu.

Saya amat menghargai kedudukan saya yang berada dalam negara demokratik, kerana saya dapat mengamalkan hak saya sebagai warganegara Singapura dengan penuh kebanggaan. Pilihan raya yang bebas dan adanya pertandingan adalah salah satu daripada beberapa cara untuk melakukannya.

Saya percaya Presiden akan terus berkhidmat sebagai tokoh penyatuan bagi semua rakyat Singapura, tanpa mengira bangsa, bahasa atau agama

MENGENAI PENULIS:
Muhammad Aqmal Mohamad Haris, penuntut Tahun 1 jurusan Pengurusan Sumber Manusia di Universiti Sains Kemasyarakatan Singapura (SUSS).

Sumber : BERITA Mediacorp/ss
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan