Skip to main content

Iklan

Iklan

Nadi Kampus

3 anak muda ini wakili Singapura di Sidang Pendidikan Tinggi ASEAN; ingin terus jalin hubungan dengan belia rantau ini

Anggaran Waktu Membaca:

BERITA Mediacorp: Minggu lepas, dari 22 hingga 27 Ogos, kami bertiga diberikan penghormatan yang besar untuk mewakili Singapura di Persidangan Pendidikan Tinggi ASEAN (AHEC) 2023 yang dianjurkan oleh Universiti Padjajaran di Bandung, Indonesia. Upacara AHEC 2023 itu bertujuan untuk menghimpunkan pemimpin institusi pengajian tinggi, pensyarah, pelajar, serta wakil-wakil kerajaan dan industri dari negara-negara ASEAN bagi membincangkan langkah-langkah strategik dan kerjasama berkaitan peranan pendidikan tinggi sebagai pemangkin pertumbuhan dalam ASEAN. 

Walaupun terdapat banyak ilmu yang sudah kami perolehi daripada perjalanan ini, terdapat tiga tema utama yang kami fikir patut dikongsi dengan rakan-rakan belia Singapura kami. Tema-tema ini tentunya tidak mutlak, dan kami menggalakkan lebih banyak belia untuk memikirkan apa yang kami sampaikan dan meneruskan perbincangan ini.

WARGA SG YANG BERUNTUNG

Walaupun sukar dan pahit untuk diakui, kita sebagai rakyat Singapura sebenarnya cukup beruntung dan dilindungi dalam kehidupan kita. Walaupun beberapa orang mungkin menganggap kenyataan ini mencabar atau merendahkan perjuangan kita sendiri, kita seharusnya melihatnya sebagai cara untuk menghargai nikmat yang kita miliki. 

Sebagai belia Singapura, kita sedar bahawa persaingan yang sangat tinggi seringkali menjadi perkara yang sukar untuk kita hadapi, sama ada dalam sistem pendidikan atau ketika memasuki dunia pekerjaan. Cabaran kita bukanlah hanya tentang mencapai kejayaan, tetapi selalu tentang menjadi lebih baik daripada rakan sebaya kita. 

Walau bagaimanapun, setelah berbual dengan belia dari negara-negara ASEAN lain, kami menyedari bahawa peluang untuk warganegara lain tidak seadil seperti yang kita menikmati dalam sistem kita. Peluang yang tersedia kepada pelajar boleh berbeza secara drastik bergantung kepada etnik atau tempat tinggal seseorang. 

Contohnya, peluang-peluang bagi golongan muda Malaysia yang tinggal di Malaysia Timur boleh sangat berbeza daripada mereka yang tinggal di Malaysia Barat. Masalah ketidakseragaman yang sama boleh dikatakan berlaku dalam kalangan golongan muda yang tinggal di Jawa dan mereka yang menetap di Sumatera, Kalimantan, dan sebagainya, walaupun semuanya adalah rakyat negara yang sama.

Pelajar-pelajar dari negara ASEAN lain pun perlu mencari peluang secara aktif di pelbagai wilayah atau negara untuk mencari kehidupan yang lebih baik. Mencari peluang di luar negara adalah sesuatu yang pasti juga kita rakyat Singapura lakukan. Namun, kita menyedari betapa mudahnya untuk kita sebagai warganegara Singapura mencari peluang di luar negara semata-mata atas identiti kita. 

Orang akan memperlakukan kita dengan hormat dan kagum sebaik sahaja mereka tahu kita berasal dari Singapura. Hormat dan perlakuan positif seperti ini tidak semestinya dinikmati oleh rakan-rakan belia kita yang perlu menghadapi lebih banyak halangan institusi dan stereotaip untuk membuktikan nilai mereka. Ini adalah sesuatu yang sebenarnya kita sebagai rakyat Singapura perlu bersyukur.

Gambar ini diambil pada malam terakhir kami di Jatinangor ketika beberapa pelajar dari Universiti Padjajaran dengan baik hati membawa kami ke sebuah warung untuk saling bertukar-tukarpengetahuan sosial, budaya, dan politik negara masing-masing.

PUPUK SIKAP KERJASAMA DENGAN JIRAN-JIRAN KITA

Kedua, kami sedar bahawa terdapat keperluan yang mendesak untuk kita sebagai rakyat Singapura mengubah sikap kita terhadap jiran-jiran kita. Salah satu perkara yang kami sedari ketika memperkenalkan diri adalah bahawa orang akan benar-benar bersemangat untuk berbual dengan kami dan mempelajari lebih banyak daripada kami berdasarkan tempat tinggal kami.

Ini adalah sesuatu yang benar-benar membuat kami terkejut kerana kita sering melihat diri kita sebagai sebuah pulau yang kecil. Sebenarnya, kita bukan hanya satu kajian kes berjaya tentang bagaimana kita membina negara kita dari sebuah negara ketiga ke salah satu negara yang paling diiktiraf di dunia. 

Sebaliknya, kita mewakili satu harapan dalam kawasan mereka bahawa tiada yang mustahil. Malah, kegembiraan itu begitu kuat sehingga seorang pelajar rawak yang kami temui di sebuah kafe ingin kamimenyertainya dan rakan-rakannya pada malam terakhir kami di Jatinangor, di mana kami bertukar-tukar pengetahuan tentang budaya, politik dan sejarah negara masing-masing. 

Dalam tempoh singkat tiga jam hanya dengan makanan dan kopi yang hebat, kami belajar begitu banyak dan sedar betapa banyak potensi kerjasama yang boleh dibina antara belia Indonesia dan Singapura. Namun, tidak begitu kerap belia Singapura dan Indonesia mendapat peluang untuk berinteraksi bagi pertukaran intelektual yang mendalam. 

Ini ada kaitannya dengan bagaimana kita sebagai rakyat Singapura memandang rakyat atau negara lain, di mana kita boleh belajar serba sedikit daripada mereka. Seringkali, kita akan memandang ke Barat untuk hal ini, dan ia juga dapat dilihat dalam dasar pendidikan kita. 

Menjadi perkara biasa untuk pelajar sarjana dan pasca-sarjana dari universiti-universiti tempatan kita untuk melancong ke negara-negara seperti AmerikaSyarikat, United Kingdom atau negara-negara Asia Timur seperti Korea atau China untuk pertukaran semester. 

Tetapi cukup jarang kita mendengar perkara yang sama bagi negara-negara ASEAN kita. Ini membuat kami bertanya mengapa hal ini berlaku? Jika jarak dekat adalah jawapan mengapa kita tidak melakukannya sebanyak itu, maka mungkin sudah tiba masanya untuk kita menilai semula sikap kita.

Ini adalah gambar kumpulan pemuda-pemudi dari semua negara ASEAN dalam AHEC 2023.

MEMBANGUNKAN FORMULA KEJAYAAN KITA SENDIRI

Akhirnya, perbincangan kami, termasuk perbincangan santai dengan belia-belia lain, membuat kami sedar bahawa dominasi Barat masih berlaku hingga hari ini. Ramai rakan sejawat kita selalu memandang tinggi kepada institusi pengajian tinggi di Barat seperti Harvard, Stanford, Oxford atau organisasi antarabangsa seperti Kesatuan Eropah untuk kejayaan mereka. 
            
Ini bukan satu kesalahan dan kejayaan mereka patut menjadi aspirasi kita juga. Tetapi pada akhirnya, kita perlu mengembangkan formula kita sendiri yang berdasarkan kepada keadaan dan keperluan kita sendiri. Ada yang mungkin bertanya mengapa kita perlu melabur begitu banyak masa dan sumber di negara jiran kita jika kita sudah berada di depan dalam perlumbaan ini. 

Sebaliknya, kami percaya bahawa selalu ada perkara yang boleh kita pelajari dari negara jiran kita. Ini boleh merangkumi perkara seperti pertanian bandar, pertanian tanaman dan penternakan akuakultur - dan ini juga boleh memberi manfaat kepada Singapura dalam mencapai matlamat menghasilkan 30 peratus bekalan makanan menjelang tahun 2030. Jika ada satu perkara yang pandemik COVID-19 telah ajarkan kepada kita, adalah bahawa kawasan yang lebih stabil dan berjaya akan selalu memberi manfaat kepada kita. Maka kamiberharap untuk melihat lebih banyak kerjasama dengan jiran-jiran kita yang pastinya mempunyai banyak kebijaksanaan dan bakat yang dapat kita manfaatkan. 

Setelah berkongsi semua ini, kami mengakui bahawa kami sangat beruntung dapat menggunakan simpanan sendiri dan mengambil cuti kerja untuk menghadiri persidangan ini secara langsung. Tidak semua orang mempunyai kapasiti yang sama untuk melakukan perkara yang serupa. 

Sungguhpun demikian, jika anda pernah inginkan peluang untuk menghadiri salah satu persidangan atau lawatan serantau ini, kami galakkan anda untuk merebut peluang tersebut. Ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tanpa mengira apa yang anda pelajari atau pekerjaan anda - kerana kami bertiga datang dari latar belakang yang sangat berbeza seperti pendidikan awal kanak-kanak, sosiologi perubatan dan sains bioperubatan. 

Sebenarnya, penemuan paling ajaib berlaku bukan semasa perbualan sebenar tetapi semasa kamiberbual santai dengan belia-belia yang lain. Mendengar tentang masalah belia ini secara online pasti berbeza berbanding berbicara dengan mereka secara langsung. Kami bertiga tentu sekali lebih terinspirasi dan optimis untuk berbuat lebih baik untuk komuniti kita sendiri. 

Walaupun sistem dan peraturan kita mungkin tidak sentiasa membenarkan kita terlalu menjurus ke arah politik, ini tidak boleh menjadi alasan untuk kita berhenti bersemangat terhadap penyebab tertentu yang dekat di hati kita. 

Ini adalah sesuatu yang benar-benar kami hargai dan pelajari daripada wakil-wakil belia ASEAN yang lain. Hakikatnya, banyak masalah yang kamibangkitkan dan cadangan yang kami usulkan semasa perbualan akan memerlukan masa untuk ia menjadi realiti. Dan untuk menunggu agar dasar-dasar dilaksanakan dan dikuatkuasakan, akan mengambil masa bertahun-tahun sebelum masalah baru timbul.Sekalipun demikian, perubahan sentiasa berlaku dan bermula dengan perubahan dalam pemikiran. Kami berharap pengalaman kami yang sederhana dalam lawatan ini menjadi inspirasi kepada orang lain untuk menyertai usaha ini.

MENGENAI PENULIS

Norazim Azami kini sedang mengejar ijazah sarjana dalam Jabatan Sosiologi dan Antropologi, sambil memegang jawatan penyelidik di Centre for Population and Family Research di NUS.

Rhausyanfikhir Bin Noorhezam sedang memegang jawatan pengetua Tadika Iman. Beliau kini sedang mengejar ijazah Sarjana Muda dalam Pengajian Kanak-Kanak dan Tahun Awal di Universiti Northumbria. 

Abdul Rahim Nursyawal Bin Abd Rahman sedang mengejar ijazah Sarjana Muda dalam Sains Bioperubatan di Universiti La Trobe, di mana beliau merancang untuk mengejar ijazah alam bidang perubatan selepas tamat pengajian pada tahun depan.

Sumber : BERITA Mediacorp/aq
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan