Images
  • trump (1)
    Presiden Donald Trump. (Gambar: AFP/SAUL LOEB)

Trump batal hadiri pembukaan kedutaan baru AS di London

WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat Donald Trump pada lewat Khamis (11 Jan) berkata beliau tidak lagi merancang untuk menghadiri pembukaan kedutaan baru negara itu di London.

Pengumuman disampaikan Presiden Trump dalam sebuah catatan di Twitter pada tengah malam, di tengah-tengah laporan bahawa sejumlah orang di Britain akan menyambut Trump dengan mengadakan bantahan.

Dalam tulisannya, Presiden Trump mengaku tidak menyukai lokasi kedutaan baru dan kos pembangunannya.

"Sebab saya membatalkan kunjungan ke London kerana saya tidak suka pemerintahan (Barack) Obama yang menjual lokasi dan kedutaan terbaik di London untuk ditukar dengan "kacang"," tulis Presiden Trump.

"Sekarang kedutaan yang baru dibangunkan di sebuah lokasi yang buruk dengan harga US$1.2 bilion," tambahnya. "Itu perjanjian yang buruk. Ingin saya menggunting reben (merasmikan)? Tidak!"

Presiden Trump juga dipelawa mengadakan kunjungan negara ke Britan, namun tarikhnya belum ditentukan. Hal ini juga terkait dengan bantahan sebagian warga Britain terhadap Presiden Trump.

Pada 7 Januari, Perdana Menteri Theresa May menegaskan kunjungan tersebut masih dirancangkan. "Trump akan datang ke UK," kata beliau. 

- AFP/SU/aq

Top