Images
  • nurul izzah
    Nurul Izzah dan ibunya di pekarangan hospital di mana Datuk Seri Anwar Ibrahim dirawat November lalu. (Gambar: Nurul Izzah Anwar/Facebook)

Pembebasan Anwar hadiah istimewa jelang Ramadan, kata Nurul Izzah

KUALA LUMPUR: Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar menyifatkan berita pembebasan bapanya Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dijangka hari ini (16 Mei) adalah hadiah istimewa menjelang Ramadan.

"Kami telah tidak bersamanya pada banyak Ramadan dan saya anggap inilah hadiah paling manis untuk keluarga dan keluarga besar di Permatang Pauh," kata beliau ketika ditemui pemberita selepas melawat Anwar di Hospital Rehabilitasi Cheras.

Cik Nurul Izzah berkata bahawa usaha petisyen permohonan pengampunan untuk Datuk Seri Anwar yang dimulakan sejak 2015 akhirnya berjaya.

"Kami sentiasa berjuang bersamanya dalam usaha melakukan reformasi keadilan… ini bukan setakat mengenai bapa saya, tetapi melakukan ini demi keadilan,” kata beliau.

Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V berkenan agar mesyuarat Lembaga Pengampunan Diraja berkaitan proses pengampunan dan pembebasan Datuk Seri Anwar dimuktamadkan hari ini.

Datuk Seri Anwar, 71 tahun, menjalani hukuman penjara lima tahun pada Februari 2015 selepas Mahkamah Persekutuan mengekalkan keputusan bersalah atas sabitan meliwat bekas pembantunya.

Datuk Seri Anwar, yang dipenjarakan di Penjara Sungai Buloh, sebelum ini dijadual dibebaskan pada 8 Jun.

- BERNAMA/SM/sm

Top