Images
  • court
    Gambar fail tukul kayu. (Gambar: AFP)

'Datuk' diperdaya RM100,000 gara-gara tanah lombong bijih besi

KUANTAN: Seorang ahli perniagaan bergelar ‘Datuk’  kerugian RM100,000 (S$33,700) selepas diperdaya seorang lelaki berhubung pembelian sebidang tanah perlombongan bijih besi yang tidak wujud di Chini, Pekan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang, Superintenden Mohd Wazir Yusof berkata mangsa yang berusia 54 tahun menerima tawaran tersebut daripada suspek yang berusia 35 tahun pada 25 Disember tahun lalu.

"Suspek memberitahu mangsa terdapat satu kawasan perlombongan bijih besi di Chini mahu dijual dengan harga RM1 juta (S$336,800)  kerana kontraktor yang beroperasi ketika itu tidak dapat membayar kepada syarikat pemilik tanah perlombongan bijih besi yang dimiliki seorang Datuk.

"Mangsa yang berminat mengambil alih perlombongan bijih besi di Chini itu menyerahkan wang deposit pada 29 Disember lalu sebanyak RM50,000 (S$16,700) melalui cek dan RM50,000 (S$16,700) lagi secara tunai dipercayai menerusi pihak ketiga untuk diserahkan kepada pemilik syarikat tanah berkenaan," kata beliau.

Selepas dua bulan, beliau berkata mangsa dimaklumkan oleh pihak ketiga berkenaan bahawa pemilik tanah akan mengembalikan semula wang deposit kerana gagal menunaikan perjanjian penjualan tanah tersebut.

Namun sehingga kini, mangsa masih belum menerima sebarang bayaran pemulangan wang deposit berkenaan menyebabkan beliau merasakan ditipu dan membuat aduan polis, kata beliau.  

- BERNAMA/FA/fa

Top