Images
  • crime gen
    Gambar fail seseorang digari. (Gambar/TODAY)

Bapa hadapi 182 tuduhan rogol, liwat anak kandung 15 tahun; lagi 400 tuduhan dikenakan esok

PUTRAJAYA: Seorang bapa dihadapkan ke Mahkamah Jenayah Seksual Terhadap Kanak-kanak hari ini (9 Ogos), atas 182 pertuduhan meliwat, merogol dan melakukan seksual fizikal terhadap anak perempuan kandungnya berusia 15 tahun.

Tertuduh yang berusia 36 tahun dan bekerja sebagai  ejen unit amanah mengaku tidak bersalah dan memohon dibicarakan atas semua pertuduhan itu selepas 182 pertuduhan tersebut dibacakan setiap satu terhadapnya oleh jurubahasa mahkamah di hadapan Hakim Yong Zarida Sazali. 

Tertuduh  yang memakai baju-T dan berkaca  mata itu menghadapi  150 pertuduhan melakukan persetubuhan yang bertentangan dengan aturan tabii terhadap anak perempuannya yang berumur 15 tahun di bilik tidur utama rumahnya, di Sungai Way, Petaling Jaya.

Dia dituduh melakukan kesemua kesalahan itu sebanyak tiga kali sehari  iaitu pada waktu pagi, petang dan malam  antara jam 6.00 pagi hingga 12.00 tengah malam; pada 1 hingga 19 Jan 2017; dan setiap hari sepanjang Mac 2017.

Bagi kesalahan itu, dia didakwa dibawah Kanun Keseksaan, yang boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun dan sebat, jika sabit kesalahan. 

Tertuduh yang tidak diwakili peguam juga didakwa atas 30 pertuduhan melakukan seksual fizikal dengan cara menyentuh anak sulungnya itu  di tempat sama.

Dia didakwa mengikut Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-kanak 2017, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebat, jika sabit kesalahan.

Tertuduh sudah bercerai dengan isterinya dan mempunyai hak pemeliharaan ke atas anak sulungnya itu juga didakwa melakukan penganiayaan seks terhadap mangsa  antara 1 Jan hingga 21 Julai lalu  mengikut Akta Kanak-kanak 2016, yang boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun atau denda maksimum RM50,000 (S$15,800) atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan. 

Lelaki itu turut dituduh merogol mangsa di tempat sama,  pada 2.00 petang,  21 Julai lalu mengikut Kanun Keseksaan, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 30 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Mahkamah menetapkan esok untuk menyambung membacakan lebih 400 pertuduhan  melakukan persetubuhan di luar tabii  dan tidak membenarkan tertuduh  diikat jamin kerana kesalahan tersebut adalah serius.

Terdahulu Timbalan Pendakwa Raya Nordalina Ali  memaklumkan kepada mahkamah bahawa ada sejumlah lagi pertuduhan yang belum didaftarkan, oleh itu beliau memohon kes itu ditangguhkan sehingga esok.

Beliau juga tidak menawarkan  jaminan kerana kesalahan yang dilakukan tertuduh tidak boleh dijamin dan kesalahan itu juga serius.

“Mangsa adalah anak kandung tertuduh yang berumur 15 tahun semasa kejadian dan semasa ditangkap mereka tinggal serumah. Sekiranya jaminan dibenarkan dikhuatiri tertuduh akan melarikan diri dan mengganggu saksi-saksi pendakwaan terutama mangsa dan ibu mangsa memandangkan laporan polis dibuat oleh ibu mangsa,” katanya.

Tertuduh dengan nada bersahaja merayu supaya dibenarkan diikat jamin kerana dia yang bekerja sebagai ejen unit amanah itu tidak mempunyai pendapatan tetap dan menyara keluarga serta bapanya yang sakit.

“Saya beri wang kepada bapa yang sakit dia jalani rawatan dialisis. Saya juga ada kenderaan yang perlu dibayar, mohon jaminan yang rendah,” katanya.

Prosiding kes itu bermula  pukul 2.50 petang dan berhenti rehat pukul 3.25 petang dan bersambung semula pukul 4.19 petang dan pada pukul 5.15 mahkamah berhenti rehat  dan bersidang semula  pukul 5.35 bagi membolehkan pendakwaan menyelaraskan kertas pertuduhan.

Kesemua pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah Nur Azera Zulkefli, 32 tahun. Prosiding kes itu berakhir pukul 6.00 petang.

Pada setiap satu pertuduhan Nur Azera bertanyakan "Kamu faham pertuduhan, kamu mengaku bersalah atau minta dibicarakan" yang mana tertuduh yang berdiri di dalam kandang tertuduh menjawab dengan tenang "faham dan mohon dibicarakan".

Semasa mahkamah berhenti rehat kelihatan tertuduh tunduk sambil menutup mukanya.

Menurut laporan media, tertuduh menjaga anak sulungnya itu selepas dia bercerai dengan isterinya dua tahun lepas dan dua lagi anak perempuannya tinggal bersama ibu mereka.

- BERNAMA/FA/fa

Komen Anda?

Top