Images
  • US Bomber
    Pesawat pengebom B1-B Amerika Syarikat. (Gambar: MARWAN NAAMANI/AFP)

2 pesawat pengebom AS masuk ruang udara Semenanjung Korea

SEOUL: Dua pesawat pengebom Lancer B-1B Angkatan Tentera Amerika Syarikat melakukan penerbangan di Semenanjung Korea bagi menunjukkan kekuatan angkatan itu semalam (10 Okt) di tengah-tengah ketegangan yang meruncing menyusuli program nuklear dan peluru berpandu Korea Utara, menurut tentera Korea Selatan.

Kedua-dua pesawat pengebom B-1B diiringi dua pesawat pejuang F-15K dari Korea Selatan selepas meninggalkan pangkalan udara di Guam, demikian didedahkan Ketua Turus Korea Selatan dalam satu kenyataan pagi ini (11 Okt).

Selepas memasuki ruang udara Korea Selatan, kedua-dua pesawat pengebom berkenaan melakukan latihan peluru berpandu di pantai timur Korea Selatan, sebelum melakukan penerbangan ke Korea Selatan di perairan antara negara itu dengan China untuk mengulangi latihan tersebut, menurut kenyataan itu.

Tentera Korea Selatan mengumumkan bahawa ini adalah sebahagian daripada latihan kerap bagi meningkatkan keupayaan pertahanan tenteramengukuhkan perikatan antara Amerika Syarikat dengan negara itu. 

- REUTERS/SM/sm

Komen Anda?

Top