Images
  • tokyo
    43 lokasi dan jadual pertandingan disahkan ketika sesi Majlis Olimpik Antarabangsa (IOC). (Gambar: Bernama)

Tokyo sahkan lokasi, jadual pertandingan Sukan Olimpik 2020

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Penganjuran Sukan Olimpik Tokyo 2020 (Tokyo 2020) mengesahkan kesemua 43 lokasi dan juga jadual pertandingan ketika sesi Majlis Olimpik Antarabangsa (IOC) secara maya pada Jumaat (17 Jul).

Presiden Jawatankuasa Penganjur Yoshiro Mori dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Toshiro Muto pada sesi itu berkata pengesahan tersebut termasuklah Perkampungan Olimpik, Pusat Penyiaran Antarabangsa dan Pusat Media Utama yang akan digunakan bagi Sukan Olimpik pada 2021.

Mori turut mendedahkan bahawa mereka dengan segera sudah melancarkan Jawatankuasa Bertindak baru selepas pengumuman IOC menangguhkan Sukan Olimpik 2020 akibat pandemik COVID-19.

“Kakitangan kami telah bekerja tanpa henti untuk persiapan ini dan saya dengan sukacitanya mengumumkan yang kami telah mengesahkan semua lokasi dan menetapkan jadual pertandingan untuk temasya tahun hadapan,” katanya seperti disiarkan dalam laman sesawang IOC; www.olympic.org.

“Kami akan terus berikan yang terbaik bagi memastikan Olimpik Tokyo bernilai sebagai satu simbol penyatuan dan perpaduan dalam menangani krisis COVID-19. Minggu hadapan pada 23 hari bulan, setahun sebelum Sukan Olimpik, kami bercadang untuk mengeluarkan pesanan mengenai perpaduan, harapan dan semangat kepada atlit bersama tumpuan mereka untuk Sukan Olimpik tahun hadapan,” kata Mori lagi.

Sementara itu, Presiden IOC Thomas Bach mengucapkan terima kasihnya kepada Tokyo 2020 atas pesediaan awal, dengan mengesahkan lokasi dan juga jadual pertandingan.

“Perkampungan Olimpik adalah nadi utama Sukan Olimpik, manakala lokasinya pula adalah rohnya. Saya rasa gembira perkampungan dan juga lokasi telah disahkan untuk tahun hadapan.

“Ini bermakna para atlit akan alami sebagai pengalaman sekali dalam hidup. Atlit dari seluruh dunia akan tinggal di bawah satu bumbung di Perkampungan Olimpik, berkongsi makanan bersama, menyambutnya bersama, berbincang bersama dan membentuk satu komuniti Olimpik yang unik,” kata Bach.

Beliau juga yakin kedua-dua IOC dan juga Tokyo 2020 akan dapat menjadikan Sukan Olimpik yang ditangguhkan itu kepada satu sambutan penyatuan dan perpaduan manusia terbesar, menjadikannya satu lambang ketahanan dan harapan.

Tokyo 2020 turut merancang beberapa acara pada 23 Julai bagi menandakan 1 tahun lagi sebelum permulaan Sukan Olimpik 2020, termasuk pelancaran kempen Jenama Olimpik ‘#StrongerTogether’, yang menekankan betapa pentingnya penyatuan dan perpaduan pada waktu sukar ini.

Ia juga bagi mengiktiraf kekuatan sukan dan khasnya Sukan Olimpik dalam membawa masyarakat bersatu padu.

Sukan Olimpik 2020 ditangguhkan ke 23 Julai hingga 8 Ogos 2021, manakala Sukan Paralimpik Tokyo, 24 Ogos hingga 5 September 2021.

Pada asalnya Sukan Olimpik Tokyo 2020 dijadual berlangsung dari 24 Julai ke 9 Ogos dan Sukan Parlimpik dari 25 Ogos hingga 6 September tahun ini, namun ditangguhkan akibat pandemik COVID-19.

- BERNAMA/AW/ai

Top