Images
  • jose mourino
    Mourinho. (Gambar: Jose Jordan/AFP)

Mourinho dipecat sebagai pengurus Tottenham Hotspur

LONDON: Jose Mourinho dipecat sebagai pengurus Tottenham Hotspur pada Isnin (19 April) selepas deretan prestasi mengecewakan pasukan itu.

Dalam satu kenyataan, pasukan Liga Perdana England itu mengumumkan: "Kelab hari ini dapat mengumumkan bahawa Jose Mourinho dan kakitangan pelatihnya Joao Sacramento, Nuno Santos, Carlos Lalin dan Giovanni Cerra telah dilucutkan dari tugas mereka."

Hasil seri 2-2 pada Jumaat menentang Everton meletakkan Tottenham, finalis Liga Juara-Juara pada 2019, di tempat ketujuh dalam saingan Liga Perdana dan tidak mungkin mencapai kedudukan empat teratas.

Mourinho mengambil alih tugas pengurus pada November 2019, menggantikan Mauricio Pochettino, dan membimbing Tottenham ke kedudukan keenam pada musim pertamanya pada Disember 2020.

Namun deretan prestasinya yang mengecewakan setelah itu menyaksikan pasukan tersebut ketinggalan di belakang pendahulu liga, Manchester City, dengan sebanyak 24 mata pada pertengahan April.

Tottenham akan beraksi dalam final Piala Liga menentang Manchester City di Wembley Ahad ini.

Kelab London itu adalah antara 12 yang mengejutkan dunia bola sepak pada Isnin dengan mengumumkan penubuhan Liga Super Eropah. 

- Reuters/TQ/tq

Top