Images
  • handcuff
    Gambar hiasan

Wanita diberkas disyaki rakam, sebar video mandikan majikan warga emas

SINGAPURA: Seorang wanita berusia 33 tahun diberkas kerana disyaki terlibat dalam kes penyakit intai dan menyebarkan video-video dia memandikan majikannya yang merupakan seorang warga emas, menurut polis pada Rabu (13 Okt).

Pada 3 Januari, polis menerima aduan tentang seorang wanita yang didakwa merakam video-video dia memandikan majikannya, seorang warga emas dan memuat naik salah satu video ke laman media sosial.

"Wanita itu juga dipercayai menyebarkan video-video itu kepada orang lain," menurut polis dalam kenyataan medianya.

Dia akan didakwa di mahkamah pada Khamis atas tuduhan mengintai dengan hukuman lebih berat serta menyebarkan rakaman intim, juga dengan hukuman lebih berat.

Kesalahan penyakit intai melibatkan mangsa rentan yang uzur membawa hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau sebatan atau sebarang gabungan hukuman-hukuman tersebut.

Seorang individu yang sabit kesalahan menyebarkan rakaman intim seorang mangsa rentan berdepan hukuman penjara sehingga lima tahun atau denda atau sebatan atau gabungan hukuman-hukuman itu.

Namun, jika didapati bersalah, suspek tidak boleh dirotan kerana dia seorang wanita.

"Polis tidak akan bertolak ansur sama sekali terhadap sesiapa saja yang melakukan kesalahan terhadap mangsa rentan dan tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan ke atas pesalah yang melakukan kesalahan sedemikian, mengikut undang-undang." 

- CNA/SM/sm

Top