Images
  • suss convo
    Majlis konvokesyen Universiti Sains Kemasyarakatan Singapura (SUSS) pada 10 Oktober.

Siswazah SUSS bakal terima transkrip digital bagi prestasi bidang bukan akademik

SINGAPURA: Para siswazah sepenuh masa Universiti Sains Kemasyarakatan Singapura (SUSS) akan menerima transkrip digital mengenai prestasi mereka dalam bidang-bidang seperti perhubungan dan pemikiran kreatif.

Ia bertujuan memudahkan bakal majikan membuat penilaian lebih baik tentang para lulusan itu. SUSS menyatakan ia merupakan yang pertama dalam kalangan universiti tempatan yang memulakan inisiatif seperti itu.

Inisiatif tersebut diumumkan di pembukaan majlis konvokesyen SUSS pagi tadi (10 Okt).

Di majlis itu, 168 siswazah adalah graduan dari kohort perintis SUSS yang mengambil ijazah sepenuh masa sejak ia menjadi universiti bebas pada tahun lalu.

Mereka akan diberi transkrip digital mulai Julai tahun depan. Transkrip digital itu akan memaparkan prestasi mereka dalam 18 bidang kecekapan umum di bawah rangka kerja SkillsFuture, seperti kemahiran membuat keputusan dan menyelesaikan masalah.

SUSS menyatakan transkrip itu akan mencerahkan lagi peluang untuk para lulusannya mendapat pekerjaan.

Universiti itu juga menyatakan ia merancang untuk mengambil lebih ramai pekerja dewasa untuk mengikuti pengajiannya dalam tempoh yang lebih singkat.

Pengalaman bekerja dan latihan yang sudah dijalani para pekerja itu akan diambil kira untuk memberi kredit pengecualian bagi lebih banyak program.

SUSS juga menyatakan bahawa ia akan berkerjasama dengan lebih banyak pengendali utama pusat prasekolah bagi membolehkan tenaga pengajarnya menamatkan pengajian dalam bidang pendidikan awal kanak-kanak, enam bulan lebih cepat.

Ia merupakan sebahagian daripada usaha SUSS untuk menggalak pembelajaran sepanjang hayat.

- CNA/UR/ai

Top