Images
  • TraceTogether only SafeEntry
    Penggunaan app atau token TraceTogether untuk SafeEntry. (Gambar: Ang Hwee Min)

SafeEntry guna TraceTogether saja diwajibkan mulai 17 Mei

SINGAPURA: Pelaksanaan SafeEntry menggunakan hanya TraceTogether di semua tempat berisiko tinggi akan dimulakan sekitar dua minggu lebih awal pada 17 Mei.

Kaedah daftar masuk SafeEntry lain, seperti imbasan kod QR dengan kamera telefon bimbit atau aplikasi Singpass, akan dihentikan mulai tarikh ini, menurut Kementerian Kesihatan (MOH) dan Pejabat Negara Bijak dan Pemerintahan Digital (SNDGO) pada Selasa (4 Mei).

Daftar masuk mulai 17 Mei mesti dilakukan dengan menggunakan aplikasi atau token TraceTogether di tempat yang mengalami "kemasukan yang lebih tinggi" pelawat, seperti pusat beli-belah, tempat kerja dan tempat beribadat, dan di mana orang-orang cenderung berada dalam jarak dekat untuk masa yang lebih lama.

Pengguna boleh menggunakan aplikasi TraceTogether untuk mengimbas kod QR tempat, memaparkan token mereka untuk anggota kakitangan tempat mengimbas, atau menyentuh aplikasi atau token mereka di peranti SafeEntry Gateway.

Daftar masuk dengan kad pengenalan akan dibenarkan sehingga 31 Mei untuk memudahkan peralihan, menurut pihak berkuasa.

Pihak berkuasa sebelum ini mengumumkan bahawa TraceTogether menggunakan SafeEntry saja akan dilaksanakan mulai 1 Jun di semua tempat berisiko tinggi.

Tarikh pelaksanaan yang disemak semula diumumkan bersama dengan beberapa langkah lain untuk membendung peningkatan jumlah jangkitan COVID-19 di Singapura.

Lebih 18,000 amaran SMS dihantar kepada individu yang dikenal pasti oleh SafeEntry sebagai pernah mengunjungi tempat yang dikunjungi oleh kes COVID-19 terkait dengan kelompok Hospital Tan Tock Seng (TTSH).

PENGGUNAAN TRACETOGETHER DIPERLUAS

Pihak berkuasa juga mengumumkan pada Selasa bahawa mulai 15 Jun, lebih banyak tempat yang menyambut orang ramai akan perlu menggunakan SafeEntry Gateway. Ini adalah tempat di mana orang-orang cenderung bergaul untuk jangka masa yang lama, seperti tempat makanan dan minuman, hotel, dan pusat sukan dan kecergasan.

Langkah ini adalah untuk memudahkan daftar masuk dan membantu pengguna memeriksa bahawa token TraceTogether mereka berfungsi, kata kumpulan itu.

Pengendali tempat boleh memuat turun aplikasi SafeEntry (Perniagaan) untuk menggunakan fungsi SafeEntry Gateway, atau menyediakan SafeEntry Gateway Box.

Tempat-tempat diwajibkan untuk menggunakan SafeEntry Gateway boleh memohon SafeEntry Gateway Box secara percuma. Maklumat lanjut mengenai bagaimana pengendali tempat boleh memohon SafeEntry Gateway Box terdapat di laman SafeEntry.

PASTIKAN PERANTI TRACETOGETHER BERFUNGSI

Pihak berkuasa mengingatkan orang ramai untuk memastikan bahawa aplikasi TraceTogether mereka dikemas kini ke versi terbaru dan mereka perlu menghidupkan Bluetooth mereka dan memastikan aplikasi tetap aktif di telefon mereka.

Pengguna token TraceTogether harus memastikan token mereka tidak kehabisan bateri dan harus sentiasa membawa token itu semasa mereka meninggalkan rumah.

Pengguna token boleh memeriksa sama ada token mereka berfungsi dengan melihat pada lampu hijau yang berkelip sekali setiap minit.

Sekiranya token itu berkelip merah, atau jika tidak ada cahaya sama sekali, pengguna perlu menggantikan token mereka di kelab-kelab atau pusat masyarakat atau di kaunter pengganti token yang diletakkan di pusat beli-belah terpilih.

Mereka yang belum mengambil token juga boleh melakukannya di mana-mana kelab atau pusat masyarakat di seluruh negara.

Pihak berkuasa menekankan program TraceTogether dan SafeEntry adalah "alat digital penting" yang membolehkan pengesanan kontak mengenal pasti dan mengasingkan kontak rapat kes COVID-19 dengan segera.

"Gabungan penggunaan alat digital ini memungkinkan kami untuk mengurangkan waktu purata yang diperlukan untuk mengesan kontak dari empat hari menjadi kurang dari 1.5 hari," menurut pihak berkuasa.

LAPORAN BERKAITAN:

- CNA/TQ/tq

Top