Images
  • manufacturing
    Gambar fail sebuah kemudahan pengilangan di Singapura. (Gambar: AFP/Roslan Rahman)

PMI S'pura berkembang 13 bulan berturut-turut pada September

SINGAPURA: Sektor pengilangan Singapura berkembang buat 13 bulan berturut-turut, menurut data yang diterbitkan oleh Institut Pembelian dan Pengurusan Bahan Singapura (SIPMM) semalam (2 Okt).

Indeks Pengurus Pembelian (PMI) - petunjuk awal bagi kegiatan pengilangan - mencatat 52.0 mata, kenaikan 0.2 mata berbanding bulan Ogos.

Bacaan yang melebihi 50 menandakan sektor pengilangan sedang berkembang, manakala bacaan bawah 50 menunjukkan pengucupan.

Bacaan PMI bagi bulan September merupakan yang tertinggi sejak April 2011.

Institut itu menyatakan bahawa peningkatan pada kegiatan pengilangan disebabkan oleh rentak pertumbuhan yang lebih pesat bagi semua petunjuk utama.

Sungguhpun demikian, SIPMM menarik perhatian mengenai stok barangan yang sudah siap - menyusuli tempahan baru yang lebih tinggi - dan harga pasaran mencatat peningkatan yang lebih perlahan.

"Bacaan terkini menunjukkan pertumbuhan yang berterusan bagi ekonomi pengilangan sejak Ogos tahun lalu," menurut SIPMM.

Indeks bagi sektor elektronik turut mencatatkan peningkatan, dengan PMI bagi September mencecah 53.6 mata, kenaikan 0.4 mata berbanding bulan sebelumnya. Perkembangan 14 bulan berturut-turut bagi sektor berkenaan merupakan yang tertinggi sejak Julai 2010.

Peningkatan bacaan sektor elektronik dirangsang oleh rentak pertumbuhan yang lebih rancak bagi sektor tersebut, kecuali pengambilan pekerja yang tumbuh pada rentak lebih perlahan.  

- CNA/FA/fa

Top