Images
  • emmanuel PM Lee
    Presiden Emmanuel Macron (kanan) berjabat tangan dengan PM Lee sebelum jamuan di Istana Elysee. (Gambar: Thibault Camus/ AP)

PM Lee, Presiden Macron sahkan lagi komitmen terhadap sistem perdagangan bebas

PARIS: Perdana Menteri Lee Hsien Loong dan Presiden Perancis Emmanuel Macron, mengesahkan lagi komitmen kedua-dua negara terhadap sistem perdagangan antarabangsa yang bebas dan terbuka.

Kedua-dua pemimpin juga berikrar akan komited kepada dasar berbilang pihak, globalisasi, kedaulatan undang-undang dan pembangunan mampan semasa pertemuan rasmi pertama mereka semalam (13 Jul).

Kenyataan dari Pejabat Perdana Menteri Singapura menyatakan bahawa kedua-dua pemimpin turut membincangkan tentang pelbagai topik termasuk inovasi, respons terhadap gangguan teknologi dan membangunkan bandar-bandar bijak.

Mereka turut membincangkan tentang perkembangan di peringkat serantau dan antarabangsa, serta cabaran-cabaran terhadap sistem pemerintahan, berlandaskan keterbukaan, globalisasi dan perdagangan bebas.

Presiden Macron menerima undangan PM Lee ke Singapura untuk menyampaikan ucaptama di Dialog Shangri-La pada masa akan datang.

Hari ini (14 Jul), PM Lee diundang sebagai tetamu terhormat di perbarisan hari kebangsaan Perancis di bandar Paris. Ini merupakan kali pertama seorang Perdana Menteri Singapura diundang sebagai tetamu terhormat bagi acara itu.

Buat julung-julung kalinya juga, kontinjen Angkatan Tentera Udara Republik Singapura (RSAF) yang berpangkalan di barat daya Perancis, akan mengambil bahagian dalam perbarisan tersebut.

Semasa lawatannya, PM Lee juga menghadiri satu jamuan tengah hari bersama para pemain industri Perancis dan akan menghadiri satu resepsi bersama rakyat Singapura yang berada di negara itu.

Lawatan ini diadakan sempena Tahun Inovasi Perancis-Singapura 2018, yang bermatlamat untuk mengukuhkan lagi hubungan dua hala antara kedua-dua negara melalui kerjasama lebih mendalam dalam bidang inovasi. 

- CNA/AQ/aq

Top