Images
  • chan chun sing (2)
    Menteri Perdagangan dan Perusahaan Chan Chun Sing bertemu dengan Anggota Parlimen dan Pelapor EUSFTA David Martin (kiri). 

Pengesahan FTA EU-S'pura di peringkat akhir

BRUSSELS: Proses pengesahan Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) antara Singapura dengan Kesatuan Eropah (EU) kini di peringkat-peringkat akhir. Menteri Perdagangan dan Perusahaan Chan Chun Sing menyifatkan ini sebagai satu "masa kritikal" bagi Singapura untuk meyakinkan para pegawai Kesatuan Eropah tentang manfaat strategik dan ekonomi perjanjian tersebut.

Encik Chan berkata demikian semasa ditemui di luar mesyuarat bersama para pegawai dan wakil Kesatuan Eropah semasa lawatannya ke Brussels semalam (11 Jul).

Para pegawai yang dimaksudkan termasuk Menteri Ehwal Digital dan Ekonomi Persekutuan Austria Dr Margarete Schramböck, Pesuruhjaya Perdagangan EU Cecilia Malmström dan Pelapor EUSFTA David Martin.

Semasa mesyuarat-mesyuarat tersebut, Encik Chan menegaskan lagi minat Singapura dalam pengesahan EUSFTA dan mengadakan perbincangan tentang kemajuan terkini dasar perdagangan.

Matlamatnya adalah perjanjian itu berkuat kuasa menjelang tahun hadapan sebelum mandat Suruhanjaya Eropah berakhir.

Encik Chan berkata bahawa pengesahan perjanjian itu sangat penting, terutama sekali kerana wujudnya perang dagang antara Amerika Syarikat dengan China, yang disifatkan Encik Chan sebagai satu halangan yang akan "sangat menjejas" ekonomi terbuka Singapura.

Encik Chan juga percaya perikatan EU-Singapura akan membuka peluang-peluang baru bagi negara-negara Asia lain. 

- CNA/AQ/aq

Top