Images
  • visitor changi airport
    (Gambar fail TODAY)

Pelawat yang pernah ke tempat berisiko tinggi akan jalani SHN 21 hari

SINGAPURA: Pengunjung dengan sejarah perjalanan baru-baru ini ke negara dan wilayah yang berisiko lebih tinggi perlu menjalani Notis Jangan Keluar Rumah (SHN) selama 21 hari di kemudahan-kemudahan khusus mulai 8 Mei ini.

Mereka yang kini menjalani SHN dan belum selesai menjalaninya sebelum tarikh tersebut perlu menjalani tujuh hari lagi SHN di lokasi yang ditetapkan.

Negara dan wilayah berisiko tinggi merujuk kepada semua tempat kecuali Australia, Brunei Darussalam, Tanah Besar China, New Zealand, Taiwan, Hong Kong dan Macau.

Bercakap semasa sidang media pasukan bertindak berbilang kementerian pada Selasa (4 Mei), pengerusi bersamanya, Lawrence Wong, berkata bahawa keadaan COVID-19 global kini "bertambah buruk", dengan varian baru dan kes baru menular dari Asia Selatan ke Asia Tenggara.

"Kami mengambil langkah sempadan yang lebih ketat ini hingga akhir Mei. Selepas tempoh itu kami akan melakukan semakan lebih lanjut bergantung kepada keadaan global dan situasi setempat, dan kami akan terus mengemas kini dan menyesuaikan langkah-langkah sempadan kami."

Selain itu, langkah-langkah sempadan untuk pengunjung, mulai 8 Mei, akan ditentukan berdasarkan sejarah perjalanan mereka baru-baru ini dalam tempoh 21 hari terakhir ke negara-negara atau wilayah, ditambah dari sejarah perjalanan 14 hari saat ini.

Ini setelah pemerintah Singapura pada Jumaat melarang pengunjung jangka pendek dan pemegang pas jangka panjang dengan sejarah perjalanan baru-baru ini dari Bangladesh, Nepal, Pakistan dan Sri Lanka.

PENGUNJUNG DARI FIJI DAN VIETNAM

Selain itu mulai 8 Mei, pelancong yang pernah menetap di Fiji dan Vietnam selama 21 hari berturut-turut sebelum tiba di Singapura perlu menjalani SHN selama 21 hari di kemudahan khas. Mereka boleh menjalani tempoh tujuh hari terakhir di tempat kediaman mereka.

Mereka yang pernah ke kedua-dua tempat itu dan belum selesai SHN selama 14 hari menjelang 8 Mei boleh melengkapkan SHN mereka di lokasi mereka sekarang. Mereka juga boleh meminta untuk menjalani tempoh tambahan tujuh hari di tempat kediaman mereka.

Sementara itu, pengunjung dari United Kingdom, Afrika Selatan, Bangladesh, India, Nepal, Pakistan, dan Sri Lanka yang kini diwajibkan untuk menjalani SHN selama 21 hari di rumah mereka, perlu menjalani tempoh penuh itu di sebuah kemudahan khas.

Mereka yang belum selesai menjalani SHN sebelum 8 Mei perlu terus menjalani SHN mereka di lokasi semasa untuk meminimumkan pergerakan dan risiko penularan.

Pelancong yang menjalani SHN 21 hari menjalani ujian reaksi rantaian polimerase (PCR) COVID-19 semasa ketibaan, pada hari ke-14 tempoh SHN dan sebelum tamat tempoh 21 hari mereka.

"PENDEKATAN BERASASKAN RISIKO" UNTUK MENGURUS SEMPADAN

Singapura tidak dapat bergantung "semata-mata" kepada langkah-langkah sempadan untuk mengendalikan penularan COVID-19, Encik Wong, yang juga Menteri Pendidikan.

"Tidak seperti beberapa negara besar atau kaya sumber daya yang dapat menutup sempadan mereka untuk waktu yang lama, Singapura tidak mampu melakukan sedemikian, tentu sekali tidak untuk tempoh waktu yang lama."

Sebaliknya, beliau berkata bahawa Singapura sentiasa mengambil "pendekatan berdasarkan risiko" dalam menguruskan sempadannya, dengan mengawal aliran masuk kedatangan, memerlukan pengunjung menjalani SHN dan memvaksinasi pegawai yang bekerja di sempadan dan pusat pemeriksaan.

Encik Wong menambah bahawa "kebocoran" kes boleh berlaku kepada masyarakat walaupun dengan langkah-langkah yang diperketat itu.

"Pokoknya adalah, kita terus kekalkan langkah-langkah sempadan kita seketat mungkin, tetapi kita tidak hanya bergantung pada kawalan sempadan. Kita perlu menggunakan alat lain yang kita ada: Pengujian, pengesanan kontak, langkah-langkah pengurusan selamat dan kini vaksinasi.

"Sekiranya kita melakukan semua ini dengan baik, maka kita dapat mengawal penularan jangkitan dalam masyarakat kita."

- CNA/TQ/tq

Top