Images
  • empty obike office
    Pejabat oBike di Commonwealth yang kini sudah dikosongkan (Gambar: Amir Yusof/Channel NewsAsia)

Pelanggan oBike persoal keselamatan borang online untuk tuntut wang pendahuluan

SINGAPURA: Sebilangan pelanggan oBike menyuarakan rasa tidak puas hati dan keraguan terhadap borang yang perlu diisi untuk mendapatkan semula wang pendahuluan mereka daripada syarikat perkongsian basikal itu.

Aduan-aduan itu timbul sehari selepas pihak pembubar oBike Asia meminta pengguna membuat tuntutan dengan menyerahkan dokumen sokongan yang relevan melalui portal 'www.obikedepositholders.com' "secepat mungkin".

Namun lelaman tersebut menghalakan pengguna ke borang Google Docs yang meminta pelbagai informasi daripada pengguna.

Butiran yang diminta termasuk nombor NRIC, namah penuh tertera di NRIC, bill telefon yang digunakan untuk mendaftar akaun oBike, pengesahan pelajar dan alamat rumah.


Petikan borang yang perlu diisi oleh pelanggan oBike.

Keperluan maklumat yang begitu banyak itu mencetuskan kemarahan pengguna.

"Mengapakah pihak pembubar perlukan kenyataan kad kredit, nombor IC, bil telefon dan pengesahan pelajar? Bukankah sepatutnya ada proses automatik untuk kembalikan (wang kami) menerusi app?" ujar Aloysius Low yang menghubungi Mediacorp.

Beliau juga mempersoalkan langkah keselamatan untuk melindungi informasi yang diberi.

Malah sebilangan pengguna juga meragui kesahihan borang yang digunakan.

Mediacorp sedang menghubungi pihak pembubar FTI Consulting untuk memberi komen berkenaan isu-isu tersebut dan memberi perkembangan terkini tentang proses pengembalian wang pendahuluan.- CNA/TQ/tq

Top