Images
  • actionforher
    Petikan skrin

PAP ajak orang ramai ikrar sokongan kepada kaum wanita melalui inisiatif #ActionForHer

SINGAPURA: Parti Tindakan Rakyat (PAP) mengumumkan #ActionForHer, pada Sabtu (18 Sep), satu inisiatif online yang mengajak orang ramai memberi ikrar untuk menyokong wanita dalam kehidupan mereka.

Inisiatif itu diumumkan di persidangan tahunan Sayap Wanita PAP, yang diadakan secara Zoom.

Untuk mengambil bahagian, pengguna boleh log masuk ke laman web #ActionForHer, di mana mereka akan ditanya soalan berikut: "Adakah anda akan mengambil tindakan buatnya?", merujuk pada sosok wanita dalam hidup mereka.

"Tindakan anda - besar atau kecil - dapat membuat perbezaan baginya, untuk masa depannya,"menurut laman web berkenaan.

Laman tersebut kemudian mengajak pengguna memilih tokoh wanita yang ingin mereka ikrar sokongan tersebut, dengan pilihan: Ibu, isteri, kakak/adik, anak, rakan, rakan sekerja dan lain-lain.

Pengguna boleh memilih dari tujuh tindakan: Sokong pilihan yang dibuat dalam kehidupannya, membantu meringankan beban di rumah, mendorongnya untuk cuba sesuatu yang baru, bersuara dan memastikan dia diberi peluang yang sama, memperlakukannya dengan hormat, dan tidak menolak tepi cabaran yang dihadapi serta berdiri bersamanya. Mereka juga boleh menulis tindakan sendiri yang ingin diambil.

Pelancaran inisiatif itu adalah sebahagian daripada Tahun Meraikan Wanita SG, yang diisytiharkan Kementerian Pembangunan Sosial dan Keluarga.

Awal hari ini, Perdana Menteri Lee Hsien Loong berkata Pemerintah akan mengkaji pandangan yang diterima mengenai isu-isu berhubung wanita. Ini termasuk hal-hal yang dibangkitkan oleh sayap wanita dan pemuda PAP dalam saranan bersama mereka, yang meneroka sejumlah besar isu, termasuk penjagaan, jurang gaji jantina serta larangan terhadap pembekuan telur "sosial" di Singapura.

Pandangan juga dikumpulkan semasa sesi maklum balas dengan pelbagai kumpulan individu, lelaki dan wanita.

Pemerintah akan mempertimbangkan pandangan-pandangan tersebut dan menyediakan "saranan konkrit" yang akan disampaikan dalam satu Kertas Putih awal tahun depan, kata Perdana Menteri.

Encik Lee, yang juga setiausaha agung PAP, telah berucap di persidangan Sayap Wanita pada Sabtu petang, di mana belia menggesa peserta supaya bekerjasama untuk “menangani masalah yang paling mendesak dihadapi wanita - sama ada di rumah, di tempat kerja, di sekolah atau dalam masyarakat - memperkasa wanita Singapura untuk mengejar minat dan impian mereka, dan mencapai potensi sepenuhnya”.

"Dengan demikian, baik lelaki dan wanita, akan berkembang maju untuk generasi-generasi yang akan datang," kata PM Lee.

Dalam temu bual selepas persidangan itu, pengerusi Sayap Wanita PAP Josephine Teo berkata pergerakan #ActionForHer adalah pelengkap kepada langkah Pemerintah seterusnya.

"Pemerintah telah berjanji ... bahwa pada awal tahun 2022, ia akan mengeluarkan Kertas Putih yang akan menyatukan semua saranan yang telah dikemukakan ... Tentu saja kami berharap agar Pemerintah dapat menyetujui beberapa saranan yang telah kami buat, "katanya.

"Kami memulakan gerakan ini bukan untuk menggantikan tindakan Pemerintah, juga tidak hanya bergantung kepada Pemerintah. Kami berpendapat bahawa untuk membantu wanita maju ke tahap seterusnya, selain apa yang dapat dilakukan oleh Pemerintah, masyarakat juga perlu menyumbang secara aktif,"tambahnya.

Lebih 500 pemimpin, personaliti dan aktivis terkemuka wanita menghadiri persidangan hari ini.

Mereka termasuk Anggota Parlimen bersara Cik Ho Geok Choo, pendayung Olimpik dan jururawat Joan Poh, mantan AP Dilantik dan usahawan media Eunice Olsen, eksekutif hubungan sains perubatan Johnson & Johnson Dr Filza Aslam, serta ahli terapi muzik Fontane Liang.

Kempen #ActionForHer berlangsung sehingga 8 Mac 2022.

- CNA/SU/sm

Top