Images
  • nsmen marching
    (Gambar fail: TODAY)

Maklumat peribadi 427 NSmen didedah akibat kesilapan teknikal

SINGAPURA: Maklumat peribadi 427 anggota kerahan (NSmen) dari Angkatan Bersenjata Singapura (SAF) dan Home Team dihantar kepada satu sama lain pada Selasa (12 Jun) akibat kesilapan teknikal dilakukan oleh vendor pengendali penukaran mata ganjaran.

NSmen yang terjejas telah menebus kredit untuk dua program ganjaran - Anugerah NS Cemerlang (NSEA) dan Hadiah Meraikan NSmen (CG), menurut kenyataan bersama Kementerian Pertahanan (MINDEF) dan Kementerian Dalam Negeri (MHA) pada Khamis (14 Jun).

"Kejadian berlaku apabila vendor menggunakan skrip program salah pada sistem NSEA dan CG untuk menghantar emel pengesahan untuk memberitahu anggota NSMen tentang butiran penukaran mereka," tambah pihak berkenaan dalam kenyataan tersebut.

MINDEF dan MHA juga menambah bahawa vendor terlibat, Option Gift, sudahpun memberitahu dan meminta maaf kepada NSmen terjejas.

Dalam kenyataannya pada Khamis, Option Gift menyatakan bahawa kesilapan itu menyebabkan butiran maklumat NSmen dihantar kepada satu sama lain.

Pihaknya menambah, ini satu "kejadian terpencil" dan khidmat penukaran bagi anggota kerahan lain tidak terjejas.

MINDEF dan MHA menyatakan pihak mereka sedang menyiasat kejadian ini dan menguatkuasakan langkah-langkah untuk memastikan kejadian serupa tidak berulang.

Program NSEA dilancarkan pada 1 April 2016 bagi menggantikan skim Baucar Pengiktirafan Keluarga, untuk mengiktiraf anggota NSmen yang mencatat prestasi baik semasa latihan kerahan.

Di bawah skim CG, NSmen juga menerima kredit bernilai S$100 bagi meraikan peristiwa penting dalam kehidupan mereka seperti pernikahan, menyambut kelahiran anak atau mengambil anak angkat.

- CNA/TQ/tq

Top