Images
  • hdb flats at night
    (Gambar: Mediacorp)

Hampir separuh daripada 1.4 juta isi rumah beralih ke peruncit OEM

SINGAPURA: Hampir separuh daripada 1.4 juta isi rumah di Singapura sudah bertukar untuk membeli elektrik daripada pihak peruncit, dedah Penguasa Pasaran Tenaga (EMA) pada Khamis (26 Nov).

Sejak Pasaran Terbuka Untuk Bekalan Elektrik (OEM) dilancarkan dua tahun lalu, sekitar 48 peratus daripada semua isi rumah sudah beralih ke pihak peruncit setakat sehingga hujung Oktober, menurut pihak berkuasa dalam kenyataan medianya.

Ini dibandingkan dengan sekitar 40 peratus pada akhir Ogos tahun lalu.

Setakat 31 Oktober, Keppel Electric mempunyai bahagian terbesar pengguna di rumah dengan 23.4 peratus, disusuli oleh Geneco dengan 21.0 peratus.

iSwitch, Tuas Power dan Sembcorp Power adalah peruncit terbesar seterusnya dengan masing-masing mempunyai 13.4 peratus, 13.0 peratus dan 9.0 peratus pasaran.

Tujuh lagi peruncit yang mempunyai bahagian pasaran gabungan 20.2 peratus adalah: Best Electricity, Diamond Electric, PacificLight Energy, Ohm Energy, Senoko Energy, Sunseap Energy dan Union Power.

OEM dilancarkan mengikut zon pada November 2018. Menjelang Mei tahun berikutnya, semua pengguna boleh beralih ke pihak peruncit jika mereka mahu berbuat demikian.

TINJAUAN KEPUASAN PENGGUNA

Sembilan daripada setiap 10 pelanggan yang sudah beralih membeli elektrik dari peruncit "berpuas hati" dengan layanan yang diberikan oleh peruncit mereka, menurut tinjauan kepuasan pengguna yang dijalankan oleh EMA secara berterusan untuk "mengukur prestasi perkhidmatan" peruncit OEM .

Tinjauan terkini, yang meninjau lebih 7,000 isi rumah, menunjukkan bahawa dua sebab utama responden memperbaharui khidmat dengan peruncit mereka adalah pelan harga yang menarik (53 peratus) dan perkhidmatan memuaskan yang diberikan semasa kontrak sebelumnya (57 peratus).

Tinjauan itu adalah berdasarkan 5,700 respons daripada pelanggan di rumah yang beralih ke peruncit elektrik dari November 2019 hingga Mei 2020, dan 1,600 pengguna di rumah yang memperbaharui kontrak dengan peruncit mereka dari Januari 2020 hingga Jun 2020.

Sekitar separuh daripada 1,600 responden yang memperbaharui kontrak mereka dengan peruncit mereka antara Januari hingga Jun tahun ini membuat perbandingan pelan harga dengan peruncit lain sebelum memperbaharuinya.

"Penting bagi pengguna untuk membandingkan pelan harga peruncit dan rating mereka ketika mendaftar atau memperbaharui kontrak mereka," kata ketua eksekutif EMA, Ngiam Shih Chun.

Pengguna juga harus melungsuri laman OEM untuk membandingkan pelan harga standard daripada semua peruncit OEM, tambahnya.

Peruncit juga dinilai berdasarkan respons pelanggan mereka dalam tinjauan kepuasan pengguna.

Diamond Energy Merchants menduduki tangga teratas dengan markah maksimum lima bintang, sementara Keppel Electric dan Geneco menduduki dua kedudukan bawah, dengan masing-masing 3.5 bintang.

Ohm Energy, Senoko Energy, Tuas Power Supply, dan Union Power masing-masing mendapat 4.5 bintang, sementara Bekalan Elektrik Terbaik, iSwitch, PacificLight Energy, Sembcorp Power dan Sunseap Energy masing-masing menerima empat bintang.

Empat daripada 12 peruncit berhasil memperbaiki rating masing-masing, iaitu Best Electricity, PacificLight Energy, Senoko Energy dan Sunseap Energy.

- CNA/TQ/ha

Top