Images
  • grace fu spf
    Cik Grace Fu (Gambar: Mediacorp)

Grace Fu: S'pura perlu bertindak tegas namun tenang menangani isu kedaulatan

SINGAPURA: Singapura perlu mengambil tindakan yang tegas namun tetap mengatasi isu dengan tenang apabila hak kedaulatannya terjejas.

Demikian menurut Menteri Kebudayaan, Masyarakat dan Belia, Grace Fu berhubung pertikaian sempadan perairan antara Singapura dan Malaysia, di jerayawara Polis yang dianjurkan di Jurong hari ini (8 Dis).

Cik Fu berharap hubungan dua hala akan diletakkan kembali ke landasan yang betul, memandangkan hubungan yang kuat antara kedua-dua negara.

"Kami berharap dapat meletakkan kembali hubungan ke trajektori yang betul, kami mahu menganjak ke hadapan tentang situasi ini sekarang - tiada siapa mahu ketegangan ini berpanjangan, namun di mana hak kedaulatan kita terjejas, kita perlu mengambil tindakan yang tegas, namun pada masa yang sama perlu mengatasi isu ini dengan tenang," kata Cik Fu.

"Kami berharap perbincangan dapat diteruskan tentang bagaimana untuk membawa hubungan ini ke hadapan kerana terdapat banyak perkara yang mengikat kami, antara dua negara, antara dua masyarakat."

Di acara jerayawara Polis, teknologi dan peralatan terkini polis dipamerkan.

Turut dianjurkan ialah lakonan adegan jenayah bagi para pengunjung melihat bagaimana pasukan polis menjalankan siasatan.

Acara tersebut bertujuan untuk meningkatkan kesedaran terhadap kerja yang dilakukan oleh pasukan polis di samping membina hubungan yang lebih rapat dengan masyarakat.

Di acara yang sama, 10 individu dari kelompok Jurong Gateway diberi pengiktirafan atas sumbangan mereka dalam memastikan tempat kerja dan masyarakat selamat di bawah program Kumpulan Pengawas Keselamatan (SSWG). 

- CNA/TQ/tq

Top