Images
  • duta rakan bahasa 2018
    Bakti Khair(kiri), Farhana M Noor (tengah) dan Chef Bob (kanan) yang baru dilantik sebagai Duta Bahasa (Gambar: Fariza Abdul Aziz/BERITAMediacorp)

Farhana M Noor, Cef Bob dan Bakti Khair dilantik Duta Bulan Bahasa terbaru

SINGAPURA: Tiga Duta Bahasa baru diperkenalkan sewaktu sidang media Bulan Bahasa yang berlangsung di Lembaga Perpustakaan Negara (NLB) petang tadi (13 Jul).

Kesemuanya merupakan personaliti yang menghiasi kaca televisyen namun dalam bidang yang berbeza-beza.

Mereka ialah pelakon dan pengacara Farhana M Noor, penyanyi dan penulis lagu Bakti Khair serta tukang masak selebriti Shahrizal Salleh, atau lebih dikenali sebagai Cef Bob.

Kempen Bulan Bahasa 2018, yang akan berlangsung sepanjang sembilan hujung minggu mulai 18 Ogos ini, bakal lebih rancak dengan sokongan beberapa badan Jawatankuasa Eksekutif Kegiatan Melayu (MAEC) yang baru.

Antaranya termasuk MAEC Kelab-kelab Masyarakat Braddell Heights, Tampines Changkat, Marsiling dan Hillview.

Sempena meraikan titik tolak penting penganjuran Bulan Bahasa selama 30 tahun sejak ia mula diadakan pada 1988, kegiatan-kegiatan mahupun unsur-unsur lalu yang popular akan disingkap dihidupkan semula dengan suntikan elemen-elemen lebih segar.

Misalnya, lagu tema 'Bahasa Menjunjung Budaya' karangan Allahyarham Pendeta Dr Muhammad Ariff Ahmad dan digubah oleh Cikgu Abdolah Lamat disusun semula oleh artis-artis tempatan yang juga Duta Bahasa, Imran Ajmain serta Taufik Batisah.

Buat julung-julung kalinya juga, lagu tersebut didatangi dengan sebuah gerak tari untuk meningkatkan keseronokan orang ramai dalam menghayati bahasa dan budaya Melayu.

Semua pengunjung yang datang memeriahkan pelancaran Bulan Bahasa di Wisma Geylang Serai pada 1 September nanti akan diajak melakukan gerak tari tersebut secara beramai-ramai ala-ala 'flash mob'.

Video gerak tari tersebut kini boleh ditonton di laman Facebook dan Youtube Majlis Bahasa Melayu Singapura serta Instagram Bulan Bahasa.

Jadi ayuh, renggangkan otot anda dan sama-sama pelajari gerak tari Bulan Bahasa untuk menyambut kempen yang bakal menjelang itu!

- BERITAMediacorp/tq

Top