Images
  • masagos nabawi main
    (Gambar: MCI, Facebook/Masagos Zulkifli)

‘Bersejarah, produktif dan sukar dilupakan’, kata Masagos semasa gulung lawatan ke Kuwait, Saudi

BERITAmediacorp: Menteri Sekitaran dan Sumber Air merangkap Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam Masagos Zulkifli menyifatkan lawatan negara ke Kuwait dan Arab Saudi sebagai "bersejarah, produktif dan pasti tidak dapat dilupakan."

Encik Masagos berkata demikian menerusi catatan Facebooknya hari ini (10 Nov) bagi menggulung lawatan negara selama enam hari ke Kuwait dan Arab Saudi dari 3 hingga 8 November.

Beliau mengiringi Presiden Halimah Yacob dalam lawatan negara keduanya ke Kuwait dan yang pertama ke Arab Saudi.

Dalam catatan Facebooknya itu, Encik Masagos turut menyentuh tentang Memorandum Persefahaman (MOU) yang dimeterai antara Arab Saudi dengan Kementerian Sekitaran dan Sumber Air (MEWR).

"MOU yang dimeterai antara MEWR dan Arab Saudi mengenai perlindungan alam sekitar mengorak langkah bagi lebih banyak kerjasama antara kedua-dua negara dalam bidang alam sekitar."

"Saya berbesar hati setelah mendapat tahu daripada Dr Koh Poh Koon bahawa ahli niaga kita dari rombongan Persekutuan Perniagaan Singapura (SBF) mengalu-alukan peluang perniagaan daripada lawatan ini.

"Di Arab Saudi dan Kuwait, para pemimpin yang kami temui, khususnya, Raja Salman bin AbdulAziz Al Saud dan Amir Kuwait Sheikh Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabah turut komited untuk melonjakkan hubungan dua hala yang terjalin ke peringkat yang lebih tinggi.

Semasa lawatan itu, Encik Masagos turut bertemu dengan sekumpulan pelajar Singapura di Kuwait dan Jeddah.

"Saya berasa seronok berbual bersama mereka, mendengarkan aspirasi mereka, pandangan spontan dan maklum balas mereka."

"Mereka pastinya boleh menjangkakan masa depan yang lebih cerah menerusi usaha MUIS untuk meningkatkan prospek kerjaya bagi para asatizah," tulis Encik Masagos.


Menyentuh tentang kuota haji, Encik Masagos juga berkongsi bahawa Presiden Halimah menyampaikan hasrat masyarakat Islam Singapura untuk meningkatkan kuota jemaah haji.
"Seperti yang anda tahu, Presiden Halimah menyampaikan hasrat masyarakat Islam agar kuota jemaah haji rasmi negara ini dinaikkan lagi kepada Raja Salman serta Timbalan Gabenor Makkah, Putera Badr Bin Sultan."

"Pada Januari, saya akan membuat lawatan ke Arab Saudi untuk menghadiri mesyuarat tahunan Menteri Haji. Dan saya pasti akan menanyakan tentang permintaan ini," tulisnya.

Semasa lawatan ke Arab Saudi, Presiden Halimah diberi akses istimewa ke ruangan dalam di Raudhah dalam Masjid Nabawi dan dibawa masuk ke dalam Kaabah di Makkah.

Mengakhiri catatannya, Encik Masagos berkata: "Peluang istimewa itu menunjukkan penghormatan yang besar kepada Presiden Singapura dan negara kita. Kami amat berterima kasih kepada kerajaan dan rakyat Arab Saudi atas penghormatan ini. Terima Kasih!"

- BERITAmediacorp/ha

Top