Images
  • winner kpop
    Kumpulan K-pop, WINNER. (Gambar: WINNER/Facebook)

Awas penipuan tiket online jelang konsert K-pop

SINGAPURA: Polis pada Jumaat (10 Ogos) mengingatkan orang ramai supaya sentiasa berwaspada mengenai tawaran-tawaran tiket konsert yang murah yang diperolehi online, menjelang konsert-konsert oleh kumpulan K-pop iKON dan WINNER.

Menurut kenyataan media yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa, terdapat sekurang-kurangnya 120 aduan mengenai kes penipuan online yang melibatkan penjualan tiket konsert pada tahun lalu.

Dalam kes-kes sedemikian, para mangsa sama ada tidak menerima tiket konsert atau diberikan tiket palsu atau tidak sah, selepas bayaran dibuat.

Orang ramai dinasihati supaya jangan terburu-buru membeli tiket pada harga yang "terlalu murah" dan hanya membelinya daripada para penjual sah.

Pihak berkuasa juga menggesa orang ramai supaya jangan terpedaya dengan para penipu yang menggunakan akaun bank tempatan ataupun salinan kad pengenalan NRIC atau lesen memandu mereka untuk "meyakinkan para pembeli bahawa mereka penjual yang sah". Para pembeli juga dinasihati supaya jangan membuat pembayaran atau memberikan wang cengkeram terlebih dahulu.

- CNA/AI/ai

Top