Images
  • erp gantry
    (Gambar fail: Ngau Kai Yan)

AP persoal ERP dan keberkesanannya pada sebelah petang

SINGAPURA: Bayaran Elektronik Jalan Raya (ERP) adalah satu langkah untuk mengawal kesesakan lalu lintas di Singapura. Namun, apakah ia menjejas masa yang diluangkan bersama keluarga?

Itulah yang dibincangkan di parlimen hari ini (11 Jul).

"Ramai yang merasakan ERP pada sebelah petang sesuatu yang tidak dapat diterima. Mereka merasakan bahawa mereka tidak perlu terburu-buru untuk pulang ke rumah. Jadi, saya ingin tahu sama ada kementerian akan menyemak semula matlamat sebenar ERP dan keberkesanannya untuk mengawal kesesakan trafik?" tanya Anggota Parlimen GRC Nee Soon Lee Bee Wah.

Semasa menjawab pertanyaan itu, Setiausaha Parlimen Kanan Baey Yam Keng berkata bahawa beliau akui bahawa sesetengah pekerja tidak menimbangkan faktor masa semasa ingin pulang ke rumah.

Namun, ada juga yang ingin mengimbangi kerja dan kehidupan mereka. Dalam erti kata lain, masa bersama keluarga sesuatu yang penting bagi ramai orang dalam konteks masa kini.

"Bagi para pemandu yang menikmati trafik yang tidak sesak di CTE pada lewat petang, mereka dapat segera pulang ke rumah untuk makan malam bersama keluarga dan meluangkan masa bersama," kata Encik Baey.

Maka itu, kata Cik Lee, ramai penduduk bertanya mengapa ERP pada sebelah petang tidak dimansuhkan memandangkan ramai yang pulang lewat, iaitu ketika ERP tidak lagi dikenakan.

"Ketika kadar ERP diubah suai, ia membantu mengawal trafik dan para pemandu dapat sampai ke destinasi mereka dengan lebih pantas. Itulah kesan yang sangat jelas yang dapat kami lihat berkenaan reaksi para pemandu terhadap kadar ERP." 

- CNA/AQ/aq

Top