Images
  • Childcare (1)
    Pusat jagaan kanak-kanak di Singapura. (Gambar fail: AFP/Roslan Rahman)

Skim baru sediakan pilihan jagaan kanak-kanak lebih dimampui

SINGAPURA: Mulai tahun depan, para ibu bapa diberi pilihan untuk mendapatkan khidmat penjagaan anak lebih bermutu pada harga yang dimampui.

Ini berikutan pelantikan 23 lagi pengendali di bawah skim baru Agensi Pembangunan Pendidikan Awal (ECDA) untuk mendapatkan rakan pengendali penjagaan kanak-kanak yang lebih kecil untuk bersatu bagi memanfaatkan skala ekonomi.

Dengan ini, para pengendali akan menguruskan 169 pusat penjagaan kanak-kanak sedia ada, sekaligus memberi manfaat kepada 16,500 kanak-kanak.

Star Learners adalah salah satu daripada 23 pengendali di bawah skim Pengendali Rakan Kongsi.

Di bawah skim tersebut, para pengendali akan menerima dana dari Kementerian Pembangunan Sosial dan Keluarga (MSF).

Dengan ini, para pengendali perlu memastikan yuran berpatutan, meningkatkan mutu program dan membangunkan tenaga pendidik mereka.

Yuran jagaan kanak-kanak tidak boleh melebihi $800 sebulan, sebelum GST. Sementara penjagaan bayi sehari tidak boleh melebihi $1,400 sebulan, sebelum GST.

Sebarang kenaikan yuran harus kekal berpatutan.


Kanak-kanak warga Singapura yang berdaftar di pusat penjagaan kanak-kanak yang mengambil bahagian dalam skim tersebut akan menikmati pemotongan yuran sekali sahaja bermula 1 Januari tahun depan.

Misalnya di Star Learners, yuran penjagaan kanak-kanak sehari akan dipotong dari $990 kepada $800.

Berucap di luar majlis penyampaian biasiswa ECDA, Menteri Pembangunan Sosial dan Keluarga Tan Chuan-Jin berkata melalui skim itu, mutu perhidmatan pra-sekolah akan dapat terus dipertingkatkan.

ECDA menyatakan pihaknya akan membiayai pengendali-pengendali rakan kongsi itu dengan dana bagi mengurangkan yuran yang ditetapkan sekarang ini, melabur bagi mempertingkatkan mutu program menerusi Rangka Kerja Pentauliahan Prasekolah Singapura (SPARK), dan membangunkan kemahiran para kakitangan.

Keseluruhannya, 23 pengendali rakan kerja itu mengendalikan 169 pusat jagaan kanak-kanak, yang menyediakan sebanyak 16,500 tempat. Selain Star Learners, pengendali yang menyertai skim tersebut termasuk Ace@Work, Kidz Meadow Childcare and Development Centre dan Ichiban Montessori. 

- CNA/nd

Top