Images
  • aaron rylan2
    Aaron Rylan Keder berjaya bergelar seorang jutawan pada usia 24 tahun. (Gambar: Aaron Rylan/ Instagram)

Jutawan bujang 29 tahun: Aaron Rylan Keder kongsi tip kejayaan, mahu bina empayar

BERITAMediacorp: "Saya tidak memikirkan tentang rancangan kegagalan. Jika saya memikirkan tentang kegagalan, saya tiada masa untuk maju ke hadapan.” Itulah kata-kata anak muslim Singapura bernama Aaron Rylan Keder, yang menjadi jutawan pada usia 24 tahun sahaja!

Aaron, yang kini berusia 29 tahun, adalah pemilik dua buah syarikat, ejen hartanah dan juga jurulatih motivasi, yang pernah menarik perhatian media tahun lalu apabila kereta Lamborghini miliknya menjadi sasaran aksi seorang penunggang basikal lasak.

Tidak dapat dinafikan, aura, gaya dan cara perbualannya mudah membuat seseorang itu terpaku untuk terus mendengar dan menimba ilmu daripada pengalaman peribadi beliau. Apa tidaknya, beliau berjaya bergelar seorang jutawan pada usia muda sedang ramai rakan sebayanya baru mula bekerja.

Ditambah pula dengan kejayaan serta kemewahan yang diraihnya setakat ini, jejaka bujang ini turut menjadi sumber inspirasi dan dorongan bagi ramai belia mahupun usahawan yang mahu mengikut jejak langkahnya dan menjadi seorang yang berjaya.

"Jika kebanyakan orang memikirkan tentang rancangan kegagalan sehingga terlupa untuk bergerak ke hadapan, saya rasa saya lebih banyak meluangkan masa untuk berfikir tentang peluang-peluang sehingga terlupa memikirkan tentang kegagalan,” kongsi Aaron lagi tentang cara pemikiran yang diamalkannya, kepada BERITAMediacorp.


Yang pasti, matlamat pemilik syarikat Newash Facility Management dan syarikat reka bentuk ARK-hitecture ini adalah jelas - untuk sentiasa mencari peluang dan menjana pendapatan.

Malah, dengan berbekalkan ilmu dalam bidang hartanah, Encik Aaron turut memanfaatkannya untuk mengukuhkan perniagaannya bagi kedua-dua syarikat selain memastikan pendapatan yang terjamin.

"Sebagai seorang ejen hartanah, saya menyasarkan kepada pasaran khusus besar iaitu bagi hartanah berlaman sahaja (landed property), untuk membantu perniagaan saya. Kerana di akhirnya, saya tidak mahu menjadi seorang ejen. Matlamat utama saya adalah untuk memajukan bisnes saya dan membina sebuah empayar," kongsinya, yang membuka bisnes Newash terlebih dahulu.

KECEWA DENGAN KOLABORASI, AARON BUKA SYARIKAT REKA BENTUK DALAMAN SENDIRI

Memiliki sebuah syarikat pengurusan kemudahan dan meraih pendapatan besar dari penjualan hartanah berlaman mungkin dapat memuaskan sesetengah pihak, tetapi tidak semudah itu bagi Encik Aaron. Beliau ternyata enggan berhenti setakat di situ.

Bahkan, beliau bertindak untuk berkolaborasi dengan seorang rakan yang memiliki syarikat reka bentuk dalaman bagi memberikan khidmat kepada kliennya dalam bidang hartanah.

Bagaimanapun, Encik Aaron akhirnya bertekad untuk membuka syarikat reka bentuk dalamannya sendiri meskipun tidak mempunyai sebarang pengalaman, selepas berlaku apa yang didakwanya ketidakadilan dalam kolaborasi tersebut.


"Secara jujurnya, bidang reka bentuk dalaman bukanlah minat saya. Saya tidak gemar melukis dan saya bukan seorang yang teknikal. Tetapi terdapat peluang di situ kerana pasaran reka bentuk kian meluas dengan adanya lebih banyak flat Bina-Ikut-Tempahan (BTO) dan flat jualan semula.

"Dan dengan bisnes-bisnes di bawah naungan saya setakat ini, saya kini dapat melakukan khidmat di bawah satu bumbung," jelasnya, yang mempunyai sekitar 300 pekerja bagi kedua-dua syarikatnya.

DARI VAN KE KERETA LAMBORGHINI

Yang jelas, beliau berjaya maju setapak demi setapak untuk mencapai kejayaannya hari ini. Malah, kejayaan ‘bertahap-tahap’ itu juga dapat dilihat menerusi kereta Lamborghini Gallardo LP560 miliknya, iaitu kereta keenam yang dibelinya setakat ini.

Bermula dengan sebuah van Fiat Doblo, beliau kemudian menukar kepada kereta pertamanya, Mazda 3 dan beralih ke Toyota Silica, BMW Z4, Maserati Granturismo sebelum memiliki Lamborghini Gallardo Generasi Pertama.

Encik Aaron memberitahu BERITAMediacorp: "Saya menetapkan matlamat jangka 1 tahun enam bulan untuk menukar kereta. Jika saya mampu membelinya, saya akan membelinya sebagai ganjaran kepada diri saya sendiri," katanya, yang membeli tanpa sebarang pinjaman.


AARON: DENGAN KEMEWAHAN INI, ADAKAH IA CUKUP BAGI SAYA?

Malah, adalah mustahil untuk berkata wang tidak sedikit sebanyak membawa kebahagiaan. Begitu juga yang dirasakan oleh Encik Aaron sewaktu beliau menginjak dewasa. Bahkan, itu jugalah yang menjadi pendorong utamanya untuk terus berjaya ketika itu.

Bagaimanapun, semakin beliau meningkat dewasa, beliau kini lebih terdorong apabila melihat mereka yang lebih berjaya. Meskipun begitu, beliau kini lebih memberikan tumpuan kepada usaha menghulurkan bantuan kepada orang lain.

"Dahulu, saya terlalu memberikan tumpuan kepada kerja sehingga terlupa pada mereka yang berada dalam kesukaran dalam masyarakat saya sendiri.

“Bahkan, pada bulan Ramadan lalu, saya mula tertanya-tanya, dengan semua kemewahan ini, adakah ia cukup bagi saya? Anda mungkin berfikir saya berasa gembira, tetapi tidak. Saya sedar kebendaan tidak membuat saya gembira.

"Dan sebagai seorang muslim, saya yakin bahawa, lebih banyak kebaikan yang kita lakukan, lebih banyak keberkatannya dari Allah. Dan apabila saya membantu orang lain dan melihat mereka tersenyum, saya berasa gembira.


"Jadi itulah matlamat saya sekarang. Saya tidak hanya mahu bergantung kepada kemewahan, tetapi saya juga mahu membantu orang lain dan harap-harap mereka juga akan mendoakan saya, sementara saya terus bekerja keras dan mencapai apa saya inginkan," kongsi Encik Aaron, yang pernah berkhidmat sebagai seorang penjual bertih jagung dan pembersih sebelum menjalani Perkhidmatan Negara (NS).

BERGAUL DENGAN MEREKA YANG LEBIH BERJAYA, TAPI BERPIJAK DI BUMI NYATA

Juga ingin membantu melatih para usahawan belia, Encik Aaron turut berkongsi pendapat tentang cara untuk mengembangkan idea selain memberi panduan bagi memulakan bisnes.

Antaranya adalah untuk mendapatkan geran pemerintah bagi syarikat pemula SME dan banyakkan bertanya serta mendapatkan bantuan daripada mereka yang terlibat dalam industri yang ingin diceburi itu.

"Selain itu, jangan membeli sesuatu di luar kemampuan anda. Elakkan pinjaman kerana ia boleh membebankan anda. Jika anda sudah mengembangkan bisnes, cari pelabur untuk memperluaskan portfolio anda.

"Dan juga, sentiasa berasa terdorong. Jika anda berada dalam zon keselesaan anda, sudah tiba masanya untuk anda keluar dan bergaul dengan mereka yang lebih berjaya daripada anda bagi berkongsi idea dan pendapat, tetapi usah lupa untuk berpijak di bumi nyata,” katanya.


(Gambar-gambar: Aaron Rylan/ Instagram)

Encik Aaron turut menasihati supaya mengelakkan dua pemilik dalam sesebuah syarikat tetapi pemilik itu digalak untuk berkolaborasi. Beliau juga menekankan pentingnya mencari peluang untuk berkembang dengan membaca akhbar selain membuat lebih ramai rakan agar dapat melihat gambaran yang lebih luas.

FALSAFAH - JANGAN NAIK LIF KERANA MAHU ELAK NAIK TANGGA

“Pendek kata, seperti yang dinasihatkan oleh ibu saya - jangan pernah menaiki lif untuk mengelakkan dari naik tangga; sentiasa naik tangga itu setapak demi setapak," katanya, yang turut mempunyai hasrat untuk menceburi bisnes makanan suatu hari nanti.

Encik Aaron turut memberitahu BERITAMediacorp, prestasi masyarakat Islam kini semakin baik, dengan adanya lebih ramai graduan dari universiti tempatan. Cara pemikiran masyarakat juga kian berubah dan lebih ramai di kalangan golongan Melayu yang berani mencuba.

“Saya gembira melihat perubahan ini. Ia adalah suatu perubahan positif. Tetapi mereka kurang dibimbing bagi memulakan bisnes. Lantas, saya ingin membantu melatih dan menghubungkan mereka dengan pihak-pihak yang sewajarnya bagi memperluaskan idea dan perniagaan mereka," katanya lagi. 

- BERITAMediacorp/IM/im

Komen Anda?

Top