Images
  • kereta (1)
    (Gambar: AFP)

Tiga syarikat pengeluar kereta Jepun mengaku lakukan penipuan data

TOKYO: Syarikat pengeluar kereta Jepun, Suzuki Motor, Mazda dan Yamaha mengaku menggunakan data pelepasan asap yang tidak betul bagi sesetengah kenderaannya, menurut kementerian pengangkutan negara itu hari ini (9 Ogos). Laporan itu adalah episod terkini dalam skandal penipuan data yang mencemarkan imej sektor pembuatan kenderaan negara itu.

Ia hasil siasatan dalaman di syarikat-syarikat terbabit selepas kementerian itu pada bulan lalu mengarahkan 23 syarikat kenderaan dan motosikal untuk melakukan demikian. Arahan itu dikeluarkan selepas pihak kementerian mendapati sebelum ini bahawa Nissan dan Subaru menjalankan ujian penjimatan bahan api dan pelepasan asap secara tidak betul.

Suzuki Motor, Mazda dan Yamaha juga didapati menjalankan ujian secara tidak wajar terhadap pemeriksaan kenderaan.

Menurut pihak kementerian, ujian-ujian pelepasan asap yang tidak lengkap dijalankan ke atas beberapa kenderaannya, tetapi para pegawai tetap meluluskan keputusannya.

Kementerian pengangkutan Jepun menyatakan bahawa ia akan "memeriksa laporan-laporan syarikat terbabit dan mengambil langkah-langkah ketat jika perlu". Tambahnya, kebanyakan daripada baki 20 syarikat lain yang diarahkan menjalankan pemeriksaan data sudahpun melaporkan tiada salah laku, manakala beberapa yang lain masih sedang menjalankan siasatan.

Pengakuan terbaru itu merupakan yang terbaru dalam senarai penipuan data di Jepun membabitkan sektor kenderaan Jepun.

- Agensi berita/HS/hs

Top