Images
  • ccs
    Menteri Perdagangan dan Perusahaan Chan Chun Sing di acara pelancaran kemudahan baru SSMC. 

Syarikat pengeluar semikonduktor SSMC buka kemudahan S$300 juta di S'pura

SINGAPURA: Syarikat semikonduktor, Systems on Silicon Manufacturing Company (SSMC) bakal meningkatkan pengeluarannya di Singapura dengan pembukaan satu kemudahan baru. Kemudahan itu dibuka secara rasmi hari ini (27 Nov).

Projek berkenaan melibatkan pelaburan mencecah S$300 juta. Kemudahan bilik bersih Annex 10 sekaligus membentuk kenaikan 34 peratus bagi ruang pengilangan automotif dan cip khas.

SSMC menyarankan bahawa kemudahan berkenaan, yang terletak di tapak sedia ada Pasir Ris Industrial Drive 1, akan meningkatkan pengeluaran wafer automotif sebanyak 40 peratus dan mungkin sehingga 60 peratus menjelang 2023.

Kemudahan itu akan turut dijadikan sebagai makmal pembelajaran bagi huraian-huraian Industri 4.0. Bukan itu sahaja, 100 pekerjaan bakal diwujudkan sempena pembukaan kemudahan tersebut.

Bercakap kepada Mediacorp, Ketua Pegawai Eksekutif SSMC Jagadish CV berkata, syarikat itu berharap dapat menjadi pengeluar khusus cip kerana yakin permintaan cipset bagi kereta-kereta akan memacu perniagaannya.

Cipset lazimnya digunakan dalam industri automotif bagi peralatan perhubungan dalam kenderaan termasuk rangkaian bagi maklumat hibur.  

- CNA/AQ/aq

Top