Images
  • duck scarves
    (Gambar: @duckscarves/ Instagram) 

FashionValet akan buka cawangan dUCk di S'pura tahun depan

KUALA LUMPUR: FashionValet (FV), salah satu daripada platform e-dagang fesyen Asia Tenggara yang terkemuka dari Malaysia, akan membuka sebuah cawangan dUCk di Singapura.

Demikian didedahkan Ketua Pegawai Kreatif FashionValet, Vivy Yusof.

"Kami perlu membuat lebih banyak pemasaran di sana bagi memperkenalkan jenama kami kerana ia belum cukup dikenali. Kami berharap untuk membuka cawangan di Singapura pada tahun depan dan mengenai Dubai, kami masih membuat kajian pasaran," katanya.

Ketika bercakap mengenai jangkaan jualan bagi dUCk, Vivy berkata syarikat merancang untuk menggandakan apa yang mereka raih pada tahun lepas, terutamanya dengan pengenalan produk terbaharu yang belum ada lagi pada tahun sebelum ini.

"Bagi produk terbaharu kami iaitu kosmetik, kami bercakap dengan salah satu pengedar terbesar di dunia untuk dibawa ke peringkat seterusnya dan setakat ini, sambutan yang diterima amat positif. Pengumuman akan dibuat tidak lama lagi," katanya lagi.

FASHIONVALET DISENARAI DI BURSA MALAYSIA?

Vivy juga membayangkan bahawa FV akan disenaraikan di Bursa Malaysia.

Beliau berkata rancangan untuk penyenaraian itu sudah ada dalam perancangan tetapi mengambil tempoh beberapa tahun sebelum direalisasikan.

"Sekarang ini, keutamaan kami adalah untuk mengekalkan serta meningkatkan keuntungan," katanya kepada Bernama.

(Gambar: @duckscarves/ Instagram)

Berikutan penutupan pelaburan Siri C dana kedaulatan Khazanah Nasional Bhd, Vivy berkata FV sedang merancang untuk mengembangkan lagi pasaran fizikal dan penembusan digital yang lebih luas.

FV baru-baru ini mengumpulkan satu jumlah yang tidak ditentukan daripada dana tersebut, yang akan dipakai untuk menaik taraf infrastruktur dan teknologi, membuka lebih banyak cawangan fizikal serta mengembangkan kehadiran syarikat berkenaan di Malaysia dan Asia Tenggara.

Ditubuhkan pada 2010, portal fesyen dalam talian itu sekarang menaungi 500 pereka Asia Tenggara dan memiliki pelanggan di seluruh dunia.

Ia mempunyai kedai-kedai fizikal di Malaysia (Pavilion dan Bangsar Village II), Singapura dan Brunei. Secara digital, ia berkhidmat untuk pelanggan di lebih daripada 15 buah negara, termasuk rantau Timur Tengah, United Kingdom, Amerika Syarikat dan Australia.

dUCk DISERAP KE FV UNTK PENYENARAIAN

Jenama Vivy sendiri, dUCk akan diserap masuk di bawah FV untuk penyenaraian akan datang.

"dUCk adalah satu jenama yang khusus dalam tudung, alat tulis, aksesori rumah, gaya hidup dan kosmetik," katanya lagi.

Peserta pasaran terbaru, dUCk Cosmetics merupakan jenama kosmetik halal yang ditawarkan dalam bentuk gincu, pengilat bibit dan pembayang mata yang berwarna-warni.

dUCk baru-baru ini membuka cawangan runcit ketiganya di Suria KLCC, bersebelahan dengan jenama-jenama antarabangsa mewah yang lain seperti Gucci, Dior dan Chanel. 

- BERNAMA/DY/aq

Top