Images
  • economy
    (Gambar: AFP/Roslan Rahman)  

Ekonomi S’pura tumbuh perlahan 3.8% dalam suku kedua

SINGAPURA: Ekonomi Singapura tumbuh perlahan sebanyak 3.8 peratus pada suku kedua tahun ini berbanding setahun lalu, sedang sektor pengilangan hilang sedikit momentum. Ini menurut anggaran awal dari Kementerian Perdagangan dan Perusahaan (MTI) pada hari Jumaat (13 Jul).

Ia lebih rendah berbanding ramalan median sebanyak 4 peratus dalam tinjauan Reuters bersama 12 ahli ekonomi, dan ia juga lebih rendah berbanding pertumbuhan 4.3 peratus pada suku pertama.

Berdasarkan penyesuaian musiman dari suku ke suku, ekonomi tumbuh pada rentak lebih sederhana iaitu 1 peratus bagi tempoh April hingga Jun, lebih rendah berbanding 1.2 peratus yang diramalkan dalam tinjauan Reuters.

Ini juga lebih rendah berbanding pertumbuhan 1.5 peratus bagi tempoh tiga bulan sebelumnya.

Sektor pengilangan tumbuh sebanyak 8.6 peratus pada suku kedua berbanding tempoh yang sama tahun lalu, lebih rendah daripada pertumbuhan 9.7 peratus bagi tempoh tiga bulan sebelum itu.

Berdasarkan penyesuaian musiman dari suku ke suku, sektor itu mengalami sedikit kemerosotan sekitar 0.1 peratus berbanding pertumbuhan 21.3 peratus pada suku sebelumnya.

Pada bulan Mei, MTI menurunkan ramalan bagi pertumbuhan tahunan Singapura kepada antara 2.5 peratus dengan 3.5 peratus - julat yang ditekankan oleh Lembaga Penguasa Kewangan Singapura (MAS) awal bulan ini kerana ekonomi dijangka kekal di tahap "pertumbuhan yang mantap" meskipun akan terjejas akibat ketegangan perdagangan.

Sebelum itu pada bulan April, bank pusat Singapura itu mengetatkan dasar kewangan negara buat pertama kalinya dalam tempoh enam tahun.

- CNA/NA/na

Top