Images
  • boeing
    Sebuah pesawat Boeing 737 MAX 8. (Gambar fail: Matt Mills/Reuters)

Boeing sasar naiktaraf sofwe dalam 6-8 minggu berikutan nahas Lion Air

SEATTLE/PARIS: Syarikat Boeing Co merancang untuk menaiktaraf sofwe bagi pesawat jenis 737 MAX dalam tempoh enam hingga lapan minggu akan datang. Ia diharap dapat membantu menangani senario yang dihadapi anak kapal pesawat Lion Air JT610 yang terhempas di Indonesia pada bulan lalu. Demikian menurut dua individu yang diberi taklimat mengenai perkara itu, semalam (29 Nov).

Para penyiasat nahas tersebut sedang mengkaji kemungkinan sebuah sistem mencegah kehilangan kecepatan baru yang berulang-kali menyebabkan bahagian muncung pesawat turun ke bawah, menerima data yang salah daripada alat sensor yang rosak yang digunakan bagi satu penerbangan berbahaya sebelumnya.

Boeing menyatakan prosedur-prosedur kokpit yang dilaksanakan bagi penerbangan sebelumnya sudahpun ada bagi menangani masalah sedemikian, dan pesawat jenis 737 itu selamat untuk penerbangan.

Para pengawal selia Amerika Syarikat bagaimanapun menyatakan bahawa Boeing juga sedang meneliti pembaikan sofwe, selepas ia dikecam kerana tidak menggariskan perubahan pada sistem automatik baru-baru ini dalam manual bagi 737 MAX, iaitu versi terbaru jet penumpang tersebut.

Data alat perakam pesawat Lion Air JT610 menyarankan bahawa para juruterbang cuba untuk memperbetulkan sistem itu lebih 20 kali sebelum pesawat berkenaan terhempas ke dalam Laut Jawa pada 29 Oktober, mengorbankan semua 189 penumpang dan anak kapal. 

- Reuters/AI/ai

Top