Images
  • farid kamil
    Pengarah dan pelakon Malaysia, Farid Kamil Zahari. (Gambar: Bernama)

Farid Kamil cedera di dahi, hentak kepala semasa dalam tahanan

PETALING JAYA: Seorang pegawai polis memberitahu Mahkamah Majistret hari ini (15 Mac) bahawa pelakon dan pengarah filem, Farid Kamil mengalami kecederaan di bahagian dahi ketika ditahan di lokap Balai Polis Damansara tahun lepas kerana dia bertindak agresif.

Pegawai Penyiasat Jenayah, Inspektor Mohd Faizal Abdullah, 33 tahun,  berkata pihak polis membawa suami kepada pelakon Diana Danielle itu ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) pada jam 6.00 pagi, 13 Jan tahun lepas untuk mendapatkan rawatan selepas dimaklumkan pelakon itu mengalami kecederaan sekitar jam 4.00 pagi.

"Bagaimanapun, saya tidak nampak kejadian sebenar dan hanya dimaklumkan pengawal lokap yang melihat pelakon itu menghentakkan kepala pada kepala paip.

“Dia tidak menerima sebarang jahitan akibat kecederaan itu," katanya menjawab soalan peguam mewakili Farid Kamil, Encik Megat Syazlee Mokhtarom semasa pemeriksaan balas pada perbicaraan kes mendatangkan kecederaan dan berkelakuan tidak senonoh yang dihadapi Farid Kamil.

Saksi pendakwaan kelima itu berkata pengawal lokap juga meminta Farid Kamil untuk berhenti bertindak sedemikian kerana mengganggu tahanan lain di dalam lokap.

Inspektor Mohd Faizal bagaimanapun tidak bersetuju dengan cadangan peguam itu bahawa keadaan diri Farid Kamil (yang bertindak agresif) ketika kejadian seperti tidak sedar atau tidak waras.

Encik Megat juga bertanya jika Inspektor Mohd Faizal ada membuat semakan pada rakaman kamera litar tertutup (CCTV)  di dalam Balai Polis Trafik Kota Damansara, saksi itu menjawab 'tidak,  kerana tiada CCTV di balai tersebut.

Pada 16 Jan 2018, Farid Kamil mengaku tidak bersalah atas empat pertuduhan iaitu dua pertuduhan mendatangkan cedera, menggunakan kekerasan jenayah dan berkelakuan tidak senonoh dengan mengeluarkan perkataan kurang sopan di Balai Polis Trafik Kota Damansara.

Perbicaraan di hadapan Majistret Nor Ariffin Hisham bersambung pada 23 April.

- BERNAMA/NA/na

Top