Images
  • fold bike
    (Gambar: Unsplash)

Trend kayuh basikal lipat kian popular; apakah kelebihannya?

KUALA LUMPUR: Kebelakangan ini sejak COVID-19 melanda, aktiviti berbasikal menyaksikan peningkatan pada popularitinya yang sangat ketara.
Lihat sahaja apabila tiba hujung minggu, pasti akan terlihat kelibat pengayuh basikal berada di mana-mana jalan raya seluruh negara.

Bahkan, bermacam jenis basikal menjadi pilihan untuk beriadah dan antara yang paling mendapat tempat di hati peminatnya adalah basikal lipat.

Basikal lipat kini menjadi alternatif yang cukup praktikal terutamanya bagi mereka yang tinggal di kawasan bandar.

Selain sangat selesa digunakan, ia juga mudah untuk dibawa ke mana-mana sahaja dengan fungsi lipatnya. Hendak dimuatkan di dalam kereta pun sangat mudah. Malah, basikal lipat secara amnya juga ringan dan tidaklah terlalu berat.

Bagi anda yang mungkin ingin berjinak-jinak dengan basikal lipat, ada beberapa perkara perlu anda ketahui. Memetik majalah MASKULIN, AstroAWANI berkongsi kelebihan dan kelemahan penggunaan basikal lipat.

SAIZ KECIL, SENANG DISIMPAN

Pertama sekali kelebihan basikal lipat semestinya saiznya yang kecil. Selain boleh dilipat, kebanyakannya boleh disimpan di dalam beg khas lalu menyenangkan untuk ia dibawa ke mana saja.

Basikal lipat sangat sesuai bagi anda yang ingin melakukan perjalanan singkat melalui jalan-jalan bandar dan memerlukannya untuk pergi ke tempat kerja atau mengangkutnya masuk ke dalam pengangkutan awam. Di rumah pula, ia boleh disimpan di mana-mana sudut kecil dan tidak memakan ruang yang besar.

KENDERAAN MOBIL

Disebabkan saiznya yang kecil dan boleh dilipat, basikal jenis ini boleh menjadi teman setia buat anda yang tinggal di bandar besar. Melakukan perjalanan singkat kurang 10 kilometer bukan menjadi masalah besar.

Begitu juga untuk ke tempat kerja yang berhampiran dengan tempat tinggal. Ia juga boleh menjimatkan wang berbanding menggunakan kereta kerana tidak memerlukan peruntukan untuk membayar tempat meletak kenderaan. Hanya kayuh, lipat dan simpan.

LEBIH PRAKTIKAL

Basikal lipat juga jauh lebih mudah dikendalikan daripada basikal konvensional yang lain kerana ia mempunyai berat badan lebih ringan dari segi roda dan bingkai.

Usah risau tentang kerusi atau tongkat kerana ia boleh diselaraskan tanpa sebarang masalah menyesuaikannya dengan tahap yang diperlukan.

KELEMAHANNYA

Antara faktor yang sering menjadi kerisauan ramai pengayuh basikal adalah strukturnya yang lemah. Disebabkan ia lebih ringan, maka sesetengah jenis basikal lipat menawarkan ketahanan lebih rendah berbanding jenis basikal lain.

Sungguhpun demikian, kemajuan teknologi terkini menyaksikan basikal lipat sudah banyak berubah dan menggunakan bahan-bahan yang lebih tahan lasak serta kukuh di pasaran.

MUATAN RENDAH

Salah satu perkara lagi yang mungkin menjadi kelemahan bagi sesetengah orang adalah kemampuan untuk membawa muatan lebih banyak menggunakan basikal lipat.

Sebenarnya, ini bukanlah satu masalah kerana fungsi basikal lipat pada dasarnya bukanlah untuk membawa muatan yang banyak. Disebabkan itulah kebanyakan basikal lipat tidak menyokong beban berat yang banyak kerana roda dan struktur itu sendiri sangat rapuh. 

- Agensi berita/FZ/fz

Top