Images
  • fried durian
    (Gambar: Instagram/yelyakurniawan)

Selepas pisang goreng, kini 'durian goreng' makin dapat perhatian

JERTIH, TERENGGANU: Musim durian dan hasil tani bagi raja buah-buahan ini banyak sekali kali ini, dengan gerai durian kelihatan di mana-mana saja.

Disebabkan ingin membawa kelainan, seorang suri rumah di Terengganu mengambil keputusan untuk menyuntik daya kreatif beliau semasa menjual raja buah tersebut.

Kita semua sudah tahu pisang goreng dan cempedak goreng, dan Cik Mariam Che Yusof, 64 tahun, dari Kampung Balik Bukit, memutuskan untuk mencuba 'durian goreng' untuk dimakan sepanjang musim tahun ini.

Pada mulanya, Cik Mariam membuat 'durian goreng' untuk jirannya tetapi kemudian, beliau mula mendapat lebih banyak tempahan untuk pelbagai acara dan majlis keramaian.

"Insya-Allah, sekiranya tiada halangan, saya berminat untuk berniaga secara serius, perniagaan durian goreng saya ini, tetapi ia hanya menjadi satu perniagaan musiman kerana durian tidak boleh didapatkan sepanjang tahun," katanya.

Cik Mariam berkata proses membuat 'durian goreng' itu bermula dengan mengeluarkan isi durian sebelum mencelupkannya ke dalam adunan tepung gandum, gula, garam dan sedikit esen vanila. Ia kemudian digoreng selama 15 minit sehingga menjadi rangup," katanya.

"Keenakan durian goreng ini tidak boleh dinafikan, tetapi ia juga boleh dimakan oleh mereka yang tidak suka durian disebabkan baunya, kerana selepas menggorengnya, bau itu akan pudar," jelasnya.

- TODAY/NA/na

Top