Images
  • msia resort drive thru
    (Gambar: BERNAMA)

Resort Port Dickson ini jual makanan konsep pandu lalu untuk tampung operasi

PORT DICKSON: Tidak mahu terlalu bergantung kepada hasil penjualan bilik penginapan yang terjejas menyusuli Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sebuah resort empat bintang di Port Dickson mengambil inisiatif menyediakan khidmat penjualan makanan hasil air tangan cefnya yang berkonsepkan pandu lalu.

Pengurus Besar Resort AnCasa Residences Port Dickson Nazrul Nasihin berkata usaha itu bertujuan untuk menjana pendapatan sampingan demi kelangsungan dan menampung kos operasi resort.

“Industri perhotelan kini berdepan tekanan kewangan untuk meneruskan perniagaan, jadi kita cari alternatif dengan memperkenalkan jualan makanan secara pandu lalu, kita buka gerai di luar pekarangan lobi utama resort bermula Jumaat lepas.

“Pelbagai aneka makanan termasuk masakan tradisional Negeri Sembilan seperti masak lemak cili api ditawarkan selain setiap hidangan pula dijual pada harga bermula RM5 hingga RM16. Gerai dibuka pada setiap hari dari pukul 11.00 pagi hingga 6.00 petang," katanya kepada Bernama.

Mengulas lanjut, beliau berkata idea penjualan makanan secara pandu lalu itu tercetus berikutan lokasi resort yang terletak berhampiran tepi jalan raya utama, sekali gus memudahkan pelanggan untuk membeli makanan.

Jelasnya lagi, para pelanggan boleh memesan secara online menerusi aplikasi Facebook dan laman resort itu terlebih dahulu atau boleh pandu terus ke pekarangan lobi utama resort untuk memesan makanan.

“Jadi, pelanggan tidak perlu bersusah payah keluar dari kereta untuk beli makanan, mereka hanya perlu pesan dan tunggu di dalam kereta di parkir kereta disediakan,” katanya.

Encik Nazrul berkata pekerja di gerai diwajibkan memakai pelitup muka dan sarung tangan selain pelanggan perlu memeriksa suhu badan sebelum dibenarkan masuk ke pekarangan resort.

“Alhamdulillah, pada hari biasa kita mampu peroleh antara RM300 (S$98.50) hingga RM450 (S$147.80) sehari manakala pada hari minggu mampu mencecah sehingga RM1,500 (S$492.70) sehari,” katanya.

Seorang pelanggan Aley Suhaimi, 39 tahun, berkata gerai makan secara pandu lalu ini memudahkan pelanggan untuk membuat pembelian dengan lebih pantas selain dapat mengurangkan interaksi secara dekat.

“Perkhidmatan ini sangat selesa kerana kami tidak perlu bersesak di dalam restoran untuk membeli makanan selain pekerja di sini memberikan air percuma kepada pelanggan yang menunggu makanan siap,” katanya.

- BERNAMA/TQ/tq

Top