Images
  • kuwait TV
    Petikan gambar dari YouTube.

Penyampai berita Kuwait digantung tugasnya kerana panggil rakan kerja 'kacak'

KUWAIT: Kementerian Maklumat Kuwait memutuskan untuk menggantung tugas penyampai berita yang memuji keterampilan rakan sekerjanya secara langsung.

Video YouTube yang dikongsikan dengan meluas menunjukkan penyampai berita TV Kuwait, Basma Al-Shammar, memanggil rakan wartawan lelaki sebagai "mayzoon" yang diterjemahkan bermaksud "kacak" dalam loghat tempatan.

Wartawan tersebut, Nawaf Al-Shiraki, sedang membuat liputan undian majlis daerah sebelum beliau disiarkan di TV sedang membetulkan ghutra beliau, menurut ArabNews.

Pada saat ini, Cik Al-Shammar memberitahu beliau semasa siaran langsung: "Tidak perlu betulkan ghutra anda, anda kelihatan kacak!"


Beberapa pihak menyifatkan tindakan ini sebagai aksi menggoda bagi pihak penyampai berita, lapor ArabNews. Namun beberapa lagi yang menulis di Twitter bahawa perkara tersebut tidak salah.

Seorang Anggota Parlimen Kuwait menulis kepada menteri maklumat di Twitter bahawa perkara seperti itu tidak boleh diendahkan sahaja.

Satu sumber dari saluran TV tempatan Kuwait ditukil berkata penyampai berita itu sudah digantung tugasnya dan siasatan ke atas insiden itu sedang dijalankan.  

- Agensi berita/FA/nk

Top