Images
  • rambutan
    Salah satu daripada dua klon baru rambutan hasil inovasi Institut Pertanian Malaysia (MARDI). (Gambar: Jabatan Pertanian Malaysia/ Facebook)

M'sia hasilkan 2 klon rambutan yang dinamakan 'Mutiara Merah', 'Mutiara Wangi'

SINTOK: Dua klon baru rambutan hasil inovasi Institut Pertanian Malaysia (MARDI) dilancarkan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Salahuddin Ayub.

Lebih menarik lagi, dalam acara pelancaran semalam, dua klon baru rambutan itu dinamakan 'Mutiara Merah' dan 'Mutiara Wangi'.

"Dalam tempoh dua tahun ia sudah mengeluarkan buah dan saya rasa produk ini mampu memasuki pasaran tempatan serta memberi pulangan lumayan kepada pengusaha," kata Encik Salahuddin.

Antara ciri klon rambutan tersebut adalah pohonnya yang lebih rendang, mampu berbuah awal daripada klon popular lain, mempunyai isi yang tebal, manis dan lekang serta mempunyai aroma ketara.

Encik Salahuddin berharap industri rambutan di Malaysia akan lebih berdaya saing dan rambutan mampu menjadi antara eksport utama pada masa hadapan, sekaligus memberikan keuntungan kepada pengusaha dan produk-produk rambutan.


Dalam pada itu, Ketua Pengarah MARDI Dr Mohamad Roff Mohd Noor berkata pengisytiharan klon tersebut adalah bukti komitmen MARDI dalam memberikan hasil terbaik bagi membangunkan sektor pertanian negara.

Beliau berkata untuk membangunkan kedua-dua klon rambutan tersebut, sebanyak 10,000 biji rambutan generasi kedua disemai yang kemudian dinilai dan dipilih hingga mendapat 30 baka baru yang berpotensi.

"Daripada 30 baka baru inilah kedua-dua klon ini dipilih berdasarkan ciri-ciri yang baik dan dikehendaki industri," katanya.  

- BERNAMA/AQ/aq

Top